Mokesčio mokėtojas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Mokesčio mokėtojas – asmuo, kuriam yra valstybės (savivaldybės) nustatyta prievolė mokėti mokestį. Mokesčių mokėtojai gali būti skirstomi pagal atitinkamus mokesčius. Pvz., mokesčių mokėtojas, privalantis mokėti PVM, yra vadinamas PVM mokėtoju, pelno mokestį – pelno mokesčio mokėtoju ir t. t. Mokesčių mokėtojus (sąrašo pavidalu) gali fiksuoti Mokesčių mokėtojų registras. Mokesčių mokėtojui gali būti, o kai kur privalomai yra suteikiamas Mokesčio mokėtojo kodas (mokesčių mokėtojo identifikacinis numeris).

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokesčių mokėtoju Lietuvoje pagal LR mokesčių administravimo įstatymą laikomas ir mokestį išskaičiuojantis asmuo, tai yra šio LR MAĮ nuostatos minėtam asmeniui taikomos taip pat kaip ir mokesčių mokėtojui, išskyrus tiesiogiai numatytus specialius atvejus.

Muitų atžvilgiu mokesčių mokėtoju laikomas asmuo, privalantis sumokėti skolą muitinei (skolininkas).[1].

Mokesčių mokėtojas, privalantis sumokėti mokestį, tačiau jo nesumokėjęs – mokesčio skolininkas.

Didžiausi mokesčių mokėtojai Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiausiai į valstybės biudžetą mokesčių (iš esmės akcizo mokesčio) sumokančių įmonių dešimtukas Lietuvoje keičiasi mažai. Pirmauja didžiausia pagal apyvartą naftos bendrovė „Orlen Lietuva“; kitų 49 didžiausių pramonės sektoriaus mokesčių mokėtojų indėlis į biudžetą – vos 343 mln. Lt.[2] [3]

Vienos „Orlen Lietuva“ indėlis į biudžetą yra 347 mln. Lt didesnis nei beveik 300 įmonių, veikiančių informacinių technologijų ir telekomunikacijų, restoranų ir kavinių, viešbučių ir turizmo, reklamos ir rinkodaros, žiniasklaidos bei finansų sektoriuose.

2011 m. į Lietuvos nacionalinį biudžetą įplaukė 19.658 mlrd. litų, iš jų 7.656 mlrd. (39 proc.) sudaro 100 didžiausių įmonių sumokėti mokesčiai.[4]

Organizacija Mokesčių dydis 2011 m.
1 AB ORLEN Lietuva 1.279,2 mlrd. Lt
2 UAB PHILIP MORRIS BALTIC 505,1 mln. Lt
3 UAB „Mineraliniai vandenys 421,3 mln. Lt
4 AB Lietuvos dujos 412 mln. Lt
5 UAB Lietuva Statoil 341,5 mln. Lt
6 UAB Maxima LT 307,5 mln. Lt
7 UAB Lukoil Baltija 242,5 mln. Lt
8 AB Stumbras 182,7 mln. Lt
9 UAB Okseta 165,6 mln. Lt
10 UAB „AVE-MATROX 156,2 mln. Lt

Organizacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]