Modelis (objektinis programavimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Modelis (objektinis programavimas) – vartotojui specifinis objektas, kaip viena iš savybių priskiriamas objektui – šeimininkui. Modelis išpildo šeimininko atpažįstamą sutartą interfeisą ir pateikia objekto – šeimininko algoritmui veiksmus, kuriuos galima laikyti šio algoritmo pradiniais duomenimis. Pavyzdžiui, lentelės modelis turi metodus lentelės nurodytai langelio reikšmei gauti ir lentelės matmenims sužinoti. Toks vartotojui specifinis modelis sujungiamas su daug sudėtingesniu universaliu objektu, įvairiai atvaizduojančiu lentelę grafinėje sąsajoje. Tas pats modelis tinka ir kitam objektui, kuris, tarkim, apskaičiuoja ir grafiškai pateikia kokią nors statistiką.

Modeliai dažnai naudojami įvairių vartotojo sąsajos elementų (sąrašų, lentelių, medžių) pradiniams duomenims pateikti. Tai lankstesnis metodas, nei statiškas duomenų nurodymas.

Kartais sudėtingesni grafiniai objektai turi kelis modelius. Pavyzdžiui, lenetelė gali turėti atskirą išrinkimo modelį, atsakingą už jos eilučių, stulpelių ar pavienių langelių išrinkimą. Skirtingose lentelėse šio išrinkimo galimybės gali būti skirtingos bei specifinės (ar galimas eilučių išrinkimas, ar galimas stulpelių išrinkimas, ar galima išrinkti pavienius langelius, ar šiuo atveju yra kokių nors apribojimų išrinktų langelių tarpusavio išdėstymui ir pan).