Minervos respublika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Minerva rifai, iš kosmoso peržiūrėti

Minervos respublika – vienas iš naujausiųjų laikų projektų sukurti nepriklausomą valstybę dirbtinėje saloje. Idėjos autorius – Las Vego nekilnojamojo turto magnatas ir politikas Maiklas Oliveris (Michael Oliver, prieš tai Moses Olitsky, gimęs 1928 m. Lietuvoje ir 1946 m. emigravęs į JAV[1]). Ketverius metus kalėjo ir išgyveno dviejose koncentracijos stovyklose). Oliveris sukūrė sindikatą Ocean Life Research Foundation, kuris esą turėjęs kelis šimtus milijonų dolerių šio projekto vykdymui bei turėjo biurus Niujorke ir Londone. Tikėtasi įgyvendinti libertarų utopiją apie naują naciją, besiremiančią lengvąja pramone, komercija ir žvejyba.

Naujai valstybei buvo pasirinktas Minervos rifai ties 23°23′ p.pl. ir 178°58′ vak. ilg. Rifas pavadintas banginių medžiotojų laivo „Minerva“, kuris 1829 m. išplaukė iš Sidnio ir sudužo ant rifo, vardu.

1971 m. buvo atvežtas smėlis, ir rifų paviršius pakilo virš vandens paviršiaus tiek, kad galima buvo pastatyti bokštelį su vėliava. 1972 m. mikroteritorija paskelbė apie nepriklausomybę (premjeras Morris C. Davis). Toks politinis darinys gretimų valstybių nebuvo palankiai sutiktas: 1972 m. konferencijoje (Australija, Naujoji Zelandija, Vakarų Samoa, Tonga, Fidžis, Nauru ir Kuko salos) Tongos karalystė pareiškė teises į teritoriją ir tais pačiais metais Tongos reikalavimas buvo patenkintas. Milijonierius M. Oliveris atleido premjerą iš užimamų pareigų. 1982 m. grupė amerikiečių vėl bandė užimti rifą, bet po 3 savaičių Tongos karinės pajėgos juos išvijo.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]