Medinė skydblakė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Palomena prasina
Medinė skydblakė (Palomena prasina)
Medinė skydblakė (Palomena prasina)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Potipis: Šešiakojai
( Hexapoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Poklasis: Sparnuotieji
( Pterygota)
Būrys: Blakės
( Hemiptera)
Šeima: Skydblakės
( Pentatomidae)
Gentis: Palomena
( Palomena)
Rūšis: Medinė skydblakė
( Palomena prasina)
Binomas
Palomena prasina
Linnaeus, 1761

Medinė skydblakė (lot. Palomena prasina, angl. Green shield bug, vok. Gemeiner Grünling, pranc. Punaise verte des bois, rus. Щитник зеленый) – skydblakių (Pentatomidae) šeimos blakių rūšis.

Šios plačiai paplitusios blakės kūnas yra plokščias, skydo formos, 12 – 13,5 mm ilgio. Antenos rusvos, sudarytos iš 5 segmentų. Nugarą dengia didelis trikampis skydas ir kieti antsparniai odiškais galiukais. Pavasarį jos yra ryškiai žalios spalvos, padengtos mažais juodais taškeliais, o prieš žiemojimą blakių spalva patamsėja iki tamsiai bronzinės, rudos. Pilvas geltonas – tiek pavasarį, tiek rudenį. Abiejų lyčių išvaizda yra vienoda, tik patelės yra šiek tiek didesnės nei patinėliai. Kaip ir visos blakės, taip ir ši turi nariuotą siurbiamąjį organą – straubliuką, kuriuo iš augalų ir uogų siurbia sultis.

Suaugusios blakės pabunda iš žiemos miego balandžio mėnesio gale, ir birželio mėnesį pradeda poruotis. Metuose būna viena generacija. Ieškodami poros, tiek patelės, tiek patinėliai leidžia žemus garsus – tai daro užpakalines kojas trindami į pilvelį. Kaip ir daugelio blakių, sueitis vyksta „galu į galą“. Kiaušinėlių dėtis panaši į šešiakampį, kuriame būna apie 28 kiaušinėlius, ir vienu dėjimu yra sudedama apie 100 kiaušinėlių. Blakių vystymosi ratas nėra pilnas, nėra lėliukės stadijos, o ką tik išsiritusių blakučių forma iškart yra panaši į suaugusių blakių. Visas ciklas nuo kiaušinėlio iki suaugėlio užtrunka apie 6 savaites. Suaugę individai žiemoja – žiemos miegas tęsiasi nuo lapkričio iki gegužės mėnesio.

Tiek suaugėliai, tiek lervos siurbia augalų sultis.

Gyvena įvairiuose biotopuose: jų galima rasti pievose, ypač drėgnesnėse, miško proskynose, krūmynuose, kurie yra arčiau vandens telkinių.

Paplitimas: Plačiai paplitusios visoje Europoje, rečiau sutinkamos link Šiaurės, reta Škotijoje, Rytinėse ir Pietinėse JAV valstijose.

Panašios rūšys: žalioji skydblakė (Palomena viridissima), Chlorochroa genties blakės, dvispalvė skydblakė (Piezodorus lituratus).

Lietuvos entomologų draugija Metų vabzdžio akcijos objektu 2010 m. pasirinko būtent šią blakę.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]