Maskvos chemikas-gumuotojas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Maskvos chemikas-gumuotojas
Tipas minkštas dirižablis
Gamintojas Raudonasis kaučiukas
Pirmas skrydis 1925 m. birželio 16 d.
Būsena gondola panaudota statant „TSRS-V4
Pagaminta vnt. 1

Maskvos chemikas-gumuotojas (rus. Московский химик-резинщик) – tarybinis minkšto tipo dirižablis, kuris pastatytas 1924 m. Orlaivis buvo statomas už lėšas, kurias surinko Maskvos ir Maskvos gubernijos gumos ir chemijos pramonės darbuotojai.

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dirižablis buvo projektuojamas bendrovėje „Tupolev“. Gamyba prasidėjo 1923 m. lapkričio 4 d. Maskvoje esančioje gamykloje „Raudonasis kaučiukas“. Surinkimas ir išbandymas vyko Leningrado aukštojoje aeronautikos mokykloje. Pirmasis dirižablio skrydis įvyko 1925 m. birželio 16 d. ir truko 2 val. 5 min. Ekipažo vadas – V. Niževskis. Dirižablis buvo skirtas agitaciniams skrydžiams, įgulos mokymams, taip pat žvalgybai iš oro. Todėl dirižablio apvalkalas buvo nudažytas maskuojančiais dažais.

Atvira gondola prie karkaso tvirtinosi 18 virvinių stropų. Gondolos gale buvo pritvirtintas varantysis sraigtas. Gondolos variklio skyriuje buvo sumontuotas 105 AG išvystantis „Fiat“ variklis. Gondola buvo padalinta į tris skyrius: ekipažo, variklio ir krovininį.

Skrendant iš Leningrado į Maskvą dirižablį apšaudė karinės gamyklos sargyba, todėl jis buvo priverstas nutūpti netoli Tverės miesto.

Iki 1928 m. rudens „Maskvos chemikas-gumuotojas“ kelis kartus buvo rekonstruojamas. 1928 m. rugpjūčio 31 d. dirižablio apvalkalas buvo stipriai pažeistas, todėl buvo nuspręsta jo nebenaudoti. 1928 m. „Maskvos chemiko-gumuotojo“ brėžiniai ir gondola buvo perduoti „Mosaviachimo“ aeronautikos mokyklai. 1930 m. dirižablio gondola buvo modernizuota ir naudojama dirižablio „TSRS-V4 Komjaunimo tiesa“ statybai.

Iš viso „Maskvos chemikas-gumuotojas“ atliko 21 skrydį, kurie bendrai truko 43 val. 29 min.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Обухович В. А., Кульбака С. П. „Дирижабли на войне“. Москва, ООО Издательство ACT, 2000. ISBN 5-17-001637-9

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]