Mary Norton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Merė Norton
angl. Mary Norton
Gimė 1903 m. gruodžio 10 d.
Londonas, Anglija
Mirė 1992 m. rugpjūčio 29 d. (88 metai)
Baidfordas, Devonas, Anglija
Veikla vaikų rašytoja
Žinomas (-a) už Skoliniautojai
Žymūs apdovanojimai

Karnegio medalis, 1952 m.

Merė Norton (angl. Mary Norton, 1903 m. gruodžio 10 d. – 1992 m. rugpjūčio 29 d.) – anglų rašytoja, kūrusi vaikams. Labiausiai išgarsėjo po knygos „Skoliniautojai“ (angl. The Borrowers, 1952) pasirodymo.

1952 m. už „Skoliniautojus“ pelnė prestižinį apdovanojimą – Karnegio medalį.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Merės Norton tėvas – garsus chirurgas Redžinaldas Spenseris. Būsimoji rašytoja gimė Londone, o po kelerių metų su šeima persikėlė gyventi į Bedfordšyro grafystę. Vaikystėje Merė buvo trumparegė, todėl negalėdama aiškiai įžiūrėti daiktų, anksti pradėjo fantazuoti.

Pagrindinį išsilavinimą įgijo Šv. Margaritos vienuolyno mokykloje, vėliau mokėsi sekretorių kolegijoje ir susirado sekretorės darbą. Rašytoja dievino teatrą, todėl su broliais režisuodavo ir improvizuoti vaidindavo spektaklius. Nuo 1925 m. viename teatre mokėsi aktorystės meno ir vaidino nedidelius vaidmenis.

1926 m. ištekėjo už vaikystės draugo Roberto Čarlzo Nortono ir apsigyveno Portugalijoje. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, Merė tvarkė karo laivybos dokumentus. Netrukus jai įgriso smulkmeniškas amatas, todėl nusprendė imtis kūrybos. Nusiuntusi pirmuosius kūrinius į vieną žurnalą, sulaukė teigiamų įvertinimų. Migdydama vaikus, sukūrė pasaką apie raganą „Stebuklingas lovagalio bumbulas, arba Kaip po dešimties nesunkių pamokų tapti ragana“ (angl. The Magic Bed-Knob: or, How to Become a Witch in Ten Easy Lessons, 1943). Po ketverių metų išleistas tęsinys „Laužai ir šluotkočiai“ (angl. Bonfires and Broomsticks). Nuo 1957 m. šios knygos leidžiamos bendru rinkiniu „Lovagalio bumbulas ir šluotkočiai“ (angl. Bed-Knob and Broomsticks).

Į literatūros klasikų gretas Merė Norton įėjo „Skoliniautojais“ ir šios knygos tęsiniais, kurių buvo net keturi: „Skoliniautojai laikuose“ (angl. The Borrowers Afield, 1955), „Skoliniautojai prie upės“ (angl. The Borrowers Afloat, 1959), „Skoliniautojai ore“ (angl. The Borrowers Aloft, 1961) ir „Skoliniautojai atsikeršija“ (angl. The Borrowers Avenged). Lietuviškai išleista tik pirmoji serijos dalis (vert. Viltaras Alksėnas, Vilnius: Tyto alba, 2002).

Po Roberto Nortono mirties rašytoja ištekėjo už Laionelio Bonsejaus ir kurį laiką gyveno Esekse, Airijoje. Vėliau grįžo į Angliją, kur ir mirė.

Palikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal rašytojos romanus „Stebuklingas lovagalio bumbulas, arba Kaip po dešimties nesunkių pamokų tapti ragana“ ir „Laužai ir šluotkočiai“ kino kompanija „Disney“ pastatė dvi ekranizacijas.

Romanas „Skoliniautojai“ taip pat susilaukė keleto ekranizacijų:

  • The Borrowers, 1973 m. amerikiečių televizijos filmas.
  • The Borrowers, 1992 m. BBC televizijos serialas ir jo 1993 m. tęsinys The Return of the Borrowers.
  • The Borrowers, 1997 m. britų-amerikiečių filmas.
  • The Secret World of Arrietty, 2010 m. japonų animacinis filmas, sukurtas studijos „Studio Ghibli“.
  • The Borrowers, 2011 m. britų filmas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]