Martynas Kregždė (1922)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Martynas Kregždė
Gimė 1922 m. birželio 9 d.
Ryga
Mirė 2004 m. vasario 18 d. (81 metai)
Huntington Bičas, Kalifornijos valstija
Veikla Lietuvos evangelikų reformatų Sinodo garbės kuratorius, JAV aviacijos ir aeronautikos inžinierius
Alma mater Hanoverio technikos universitetas
Kalifornijos universitetas
Žymūs apdovanojimai

Apollo Achivment Award
JAV prezidento padėkos raštas

Martynas Kregždė (angl. Martin Kregzde, 1922 m. birželio 9 d. Rygoje – 2004 m. vasario 18 d. Huntington Bičas, Kalifornijos valstija, JAV) – Lietuvos evangelikų reformatų Sinodo garbės kuratorius, JAV aviacijos ir aeronautikos inžinierius.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Rygoje, lietuvių išeivių iš Biržų krašto – šeimoje, krikštytas Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje, konfirmuotas Rygoje. Mokėsi Rygos gimnazijoje, vėliau Rygos universitete. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje išvežtas darbams į Vokietiją. Po karo įstojo į Hanoverio technikos universitetą, baigęs jį, 1951 m. pradžioje emigravo į JAV, Niujorką, šešiasdešimtųjų pradžioje persikėlė gyventi į Kalifornijos valstiją. Los Andžele baigė Pietų Kalifornijos universitetą ir tęsė darbą aviacijos ir aeronautikos srityje Rockwell International Co., vėliau Boeing kompanijose.

Martynas Kregždė vadovavo inžinierių grupei, kuri dirbo prie NASA įgyvendintų projektų: erdvėlaivio „Apollo“ skrydžio ir sėkmingo nusileidimo Mėnulyje 1969 m., daugkartinio naudojimo kosminių laivų kūrimo programose. 1969 m. gavo garbingą Apollo Achivment Award – NASA apdovanojimą už pasiekimus aeronautikos srityje ir JAV prezidento padėkos raštą už minėtus nuopelnus.

Nors ir labai užsiėmęs darbu, Martynas Kregždė nenutolo nuo lietuvių reikalų, išeivijos reformatų Bažnyčios. Jis skyrė dideles aukas Kristaus Bažnyčios misijai, vaikų ir senelių reikmėms tiek JAV, tiek Lietuvoje, solidžiai parėmė lietuvišką ekumeninį Biblijos išleidimą. Jo noras, kad kiekviena reformatų šeima Lietuvoje turėtų Bibliją, vykdomas, jo skirtomis lėšomis atspausdintas konfesinis Šventasis Raštas dovanojamas tikėjimo broliams ir seserims. Paskutinė Martyno Kregždės krikščioniškos meilės auka – didelė piniginė parama „Vaiko užuovėjos“ globos namams Medeikiuose.

Pagal velionio valią jo kūnas palaidotas Rygoje, šeimos kapavietėje.[2]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]