Marko Perkovič

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Marko Perkovič

Marko Perkovič koncerto metu
Biografija
Gimė1966 m. spalio 27 d. (57 metai)
Kilmė Kroatija
Veikladainininkas, dainų rašytojas
Instrumentaivokalas
Aktyvumo metai1991–dabar
Susijusi veiklaThompson
SvetainėGrupės svetainė

Marko Perković (g. 1966 m. spalio 27 d. Čavoglavo k., Kroatijos SR, Jugoslavijoje) – kroatų muzikas. 1991 m. tapo naujai susikūrusios grupės „Thompson“ lyderiu. 2008 m. žurnalas „Globus“, jį išrinko trečiu asmeniu pagal įtakingumą, tarp visų Kroatijos pop scenos atlikėjų.

Gyvenimas iki muzikinės karjeros pradžios[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būsimasis atlikėjas 1966 m. gimė nedideliame Čevoglavo kaimelyje. Tėvai Marija ir Ante, tačiau jis augo tik su mama. Tėtis dirbo VFR, sugrįždavo tik per didžiąsias šventes – Kalėdas ir Velykas. Marko mokyklą pabaigė Splite.

1991 m. Kroatija deklaravo savo nepriklausomybę, tačiau byranti Jugoslavija pasinėrė į karinius tarpusavio konfliktus. Perkovič prisijungė prie sukurtos Nacionalinės Kroatijos gvardijos. Čia jam buvo priskirtas amerikiečių gamybos automatinis ginklas Thompson. Kovos draugai davė pravardę Thompsonas, nuo ginklo su kuriuo kovojo mūšiuose, tad pastarasis ir tapo sceniniu pseudonimu.

Pati pirmoji daina, kuri išgarsino būsimąjį atlikėją, gimė kovose dėl jo gimtųjų vietų, netoli Čevoglavo. Įkvėptas parašė bei įdainavo dainą „Čavoglavo batalionas“ (Bojna Čevoglave). 1992 m. pradėjo rengti paramos koncertus, taip pat išleido savo pirmąjį albumą.

1995 m. sugrįžo į Kroatijos armijos 142 Drnišo brigadą. Su ja dalyvavo „Operacijoje Audra“, kurios metu Kroatijos pajėgos užgrobė separatistines Drnišo ir Knino respublikas.

Muzikinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marko Perkovič dainos pasižymi patriotizmu, meile bei religingumu. Dainose ypač daug atsiminimų apie Kroatijos nepriklausomybės kovas, gimtąsias vietas, įpinama ir folkloro elementų.

Didžiausi koncertai buvo surengti Kroatijoje. 2002 m. rugsėjo 15 d. Splite susirinko apie 45 tūkst. gerbėjų; 2007 m. Zagrebe, Maksimir stadione, pasiklausyti atlikėjo atėjo virš 60 tūkstančių žmonių. 2009 m. per Zagrebo miesto pagrindinėje aikštėje surengtą koncertą karo veteranams pagerbti, organizatoriai skelbė jog koncerto klausėsi apie 120 tūkst žmonių.

Atlikėjas artimai bendradarbiauja ir su kitomis Kroatijos scenos žvaigždėmis: Mate Bulič, Miroslav Škoro, Tiho Orlič, Jasmin Stavros. Rašo jiems dainas ar atlieka kūrinius duetu.

Nacizmo šešėlis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sėkmingą tarptautinę atlikėjo karjerą temdo neonacizmo šešėlis. 2004 m. Nyderlandai uždraudė koncertuoti šalyje.[1] 2009 m. po koncerto Šveicarijos mieste Liucernoje, vietos kantonas, Šveicarijos socialdemokratų partijos teigimu, svarstė atlikėjo veiksmus. Nutarta uždrausti trejus metus įvažiuoti į Šveicariją[2]. Pastaroji priklauso Šentgeno erdvei, todėl pritarus Europos komisijos viceprezidentui Michele Cercone, draudimas įvažiuoti buvo pritaikytas ir kitose Šentgeno erdvės valstybėse.

Skandalas dėl nacizmo kilo 2003 m., po atliktos dainos „Jasenovac i Gradiška stara“. Pastaroji buvo viešai pristatyta nacionalinėje televizijoje. Dainoje dainuojama apie II pasaulinio karo metu veikusias koncentracijos stovyklas, kurios buvo įkurtos vietinių fašistų ustašių (Kroatijos revoliucinis judėjimas). Šiuose lageriuose, pirmiausia buvo naikinami slavų tautybės žmonės (t. y. serbai).

Pats atlikėjas oficialiai neigė bet kokį palaikymą ustašių judėjimui, tačiau didelė dalis Marko Perkovič gerbėjų painioja patriotizmą su ustašių nacionalizmu, ir tai koncertuose gausiai parodoma vilkint judėjimo uniformomis, pasidabinus simboliais ar užrašais.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1990 m. bažnyčioje susituokė su Kroatijos dainininke Danijela Martinovič. Teisiškai jie niekados nebuvo susituokę, tačiau bažnytiniu požiūriu jie buvo susituokusi prieš Dievą šeima. Vien dėl to teko laukti vietos bažnytinio teismo. Pastarasis 2005 m. Splite, panaikino bažnytinę santuoką.

Su dabartine žmona Sandra, Marko Perkovič susitiko koncerto Kanadoje metu. Ji buvo kroatų kilmės kanadietė. Pora kartu susilaukė penkių vaikų: Peter, Ante, Diva Marija bei dvynių Katerina ir Cvita.

2004 m. atlikėjas nusipirko 20 % šalies radijo „Narodni radio“ akcijų.[3] Ši sėkminga vietos radijo stotis transliuoja tik kroatišką muziką.

2009 m. jam buvo suteikta galimybė susitikti su popiežiumi Benediktu XVI.

2011 m. suvaidino epizodinį vaidmenį kroatų istoriniame filme „Jozef“. Tame pačiame filme skambėjo ir jo parašyta bei atlikta daina „Jozef.

2013 m. balandžio 11 d. išleista albumas „Ora et labora“ vos per 15 dienų tapo auksiniu[4].

2014 m. buvo apdovanotas aukščiausiu Kroatijos muzikos apdovanojimu Porin, už geriausią metų dainą, 2013-aisiais parašytą „Samo je ljubav tajna dvaju svjetova“ (Meilė, vienintelė paslaptis dviejų pasaulių) skirtą savo žmonai Sandrai. Šiai dainai nufilmuotas muzikinis klipas „Youtube“ svetainėje peržiūrėtas 4,7 mln kartų[5].

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

CD[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DVD[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2002 – „Poljud“ (limited)
  • 2004 – „Turneja – E, moj narode“
  • 2007 – „Turneja – Bilo jednom u Hrvatskoj (Stadion Maksimir)“

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]