Marijos Nekaltojo Prasidėjimo nacionalinė šventovė bazilika

Koordinatės: 38°56′0″ š. pl. 77°0′02″ v. ilg. / 38.93333°š. pl. 77.00056°r. ilg. / 38.93333; 77.00056
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

38°56′0″ š. pl. 77°0′02″ v. ilg. / 38.93333°š. pl. 77.00056°r. ilg. / 38.93333; 77.00056

Pagrindinė JAV katalikų šventovė Vašingtone

Marijos Nekaltojo Prasidėjimo nacionalinė šventovė bazilika (angl. Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception) – svarbiausia JAV Romos katalikų bažnyčia, nacionalinė šventovė, įsikūrusi sostinėje Vašingtone. Pastatyta visų Amerikos vyskupijų katalikų lėšomis. Iš šios bazilikos transliuojamos pagrindinės šv. Mišios didžiųjų katalikiškų švenčių proga.

Bazilikos viduje

Bazilika neturi savo parapijos bendruomenės, bet aptarnauja netoliese veikiantį Amerikos Katalikų universitetą, šalies Vyskupų konferenciją, joje vyksta Bažnyčios įvairių organizacijų iš visos šalies rengiamos pamaldos. Bazilika nepriklauso Vašingtono arkivyskupijai, todėl jos rektorių skiria pačios Vyskupų konferencijos įsteigtas komitetas.

Bazilikoje veikia nuolatinė ekspozicijų salė. Joje yra unikalių objektų, susijusių su JAV katalikų vaidmeniu visuotinės Bažnyčios gyvenime, II Vatikano susirinkimo įvykiuose. Baziliką lankantys piligrimai stengiasi pamatyti paskutinę popiežių nešiotą tiarą, kuri priklausė Pauliui VI, bei kitą simbolišką eksponatą – popiežiaus Jono XXIII stulą, kurią šis dėvėjo atidarydamas II Vatikano susirinkimą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1847 m. JAV vyskupai kreipėsi į popiežių Pijų IX, prašydami paskelbti Švč. Mergelę Mariją Amerikos globėja. 1913 m. popiežius Pijus X pritarė Amerikos vyskupų siūlymui pastatyti Nacionalinę baziliką, be to, skyrė piniginę paramą. Pasirengimas statyboms, lėšų surinkimas užtruko, todėl statyba prasidėjo tik 1920 m. Pirmosios šv. Mišios pradėtos aukoti jau po ketverių metų bazilikos kriptoje. Bazilikai užbaigti prireikė dar kitų 30 metų.

Šventovę savo vizitais pagerbė paskutiniai popiežiai:

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bazilika neobizantinio stiliaus. Jos interjerą puošia daugybės kupolų erdvės, dekoruotos mozaikomis, panašiai kaip Šv. Morkaus bazilikoje Venecijoje, tik daug didesnėmis. Mozaikos atspindi amerikietiškas katalikų personažų vaizdavimo tradicijas. Menininkas Jan Henryk De Rosen, kuris vadovavo šventovės puošybos komitetui, taip pat buvo atsakingas už daugelį jos dekoracijų, įskaitant didelės mozaikos kūrimą virš šiaurinės apsidės.

Bazilika yra didžiausia katalikų bažnyčia JAV, antra pagal aukštį Vašingtone. Bazilikos pastatas yra 152 m ilgio, 73 m pločio, 72 m aukščio iki kryžiaus ant kupolo. Pagrindinio (Trejybės) kupolo skersmuo yra tik 2 m mažesnis už Jungtinių Valstijų Kapitolijaus kupolą. Šventovė buvo pastatyta kaip viduramžių bažnyčia, su mūrinėmis plytų sienomis ir kolonomis vietoj struktūrinio plieno ir gelžbetonio konstrukcijų. Bazilika skirta priimti 10 000 maldininkų, yra įrengti šiuolaikiniai patogumai, pavyzdžiui, kavinė rūsyje, paslėpta garso stiprinimo sistema visoje bazilikos erdvėje, oro kondicionieriai, apšildymas.

Lietuvių koplyčia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bazilikoje įrengta apie 70 įvairių tautų koplyčių, liudijančių katalikų bendruomenės etninę įvairovę. Pirmosios ir didžiausios jų yra įrengtos pagrindinėje bazilikos dalyje, o viena iš jų priklauso lietuvių bendruomenei.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]