Marcel Dassault

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Marselis Blochas 1914 m.

Marselis Daso (Marcel Dassault), pirmoji pavardė Marselis Blochas (Marcel Bloch) (1892 m. sausio 22 d. − 1986 m. balandžio 17 d.) − Prancūzijos aviacijos pramonininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Marselis Blochas gimė Paryžiuje. Baigęs Kondorsė licėjų (lycée Condorcet), Bregė mokyklą (Breguet School) ir SUPAERO (Valstybinę aeronautikos ir kosmoso aukštąją mokyklą), jis išrado lėktuvų propelerio tipą, kurį Prancūzijos aviacija naudojo visą Pirmąjį pasaulinį karą. Vėliau įkūrė lėktuvų gamybos kompaniją „Société des Avions Marcel Bloch“.

1936 m. ši kompanija buvo nacionalizuota, o M. Blochas liko jos direktoriumi. Antrojo pasaulinio karo metais jis atsisakė bendradarbiauti su vokiečių aviacijos pramone ir kaip žydas buvo išvežtas į Buchenvaldo koncentracijos stovyklą.

Vėliau Marselis Blochas pakeitė pavardę į Bloch-Dassaut, o 1949 m. − į Dassault. Dassault buvo jo brolio generolo Darijaus Polo Blocho pseudonimas Prancūzijos pasipriešinimo metais ir reiškė „puolimui“. Žodis paimtas iš prancūzų kalbos termino char d'assault − „tankas“.
1950 m. Marselis Daso atsivertė į katalikybę.

Po karo M. Daso sukūrė pažangiausią karinės aviacijos kompaniją Prancūzijoje „Avions Marcel Dassault“. Kompanijai vėliau vadovavo M. Daso sūnus Seržas Daso (Serge Dassault).

Marselis Daso mirė 1986 m. Neji prie Senos komunoje, o palaidotas Paryžiaus Pasi kapinėse.