Maramurešas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rumunijos žemėlapis su pažymėtu Maramurešo regionu
Šiaurės Maramurešas Ukrainos Užkarpatės srityje

Maramurešas (rumun. Maramureș, ukr. Мармарощина, veng. Máramaros) – geografinis, istorinis ir kultūrinis regionas šiaurės Rumunijoje ir vakarų Ukrainoje. Jis yra šiaurės rytų Karpatuose, dalyje Tisos upės aukštupio baseino.

Terminas taip pat vartojamas Rumunijos Maramurešo apskričiai, kurioje yra pietinė istorinio regiono dalis, pavadinti.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senovėje šioje teritorijoje gyveno keltai, dakai, sarmatai ir germanai. I a. pr. m. e. ji priklausė Burebistos valdomai Dakijos karalystei, o ankstyvaisiais viduramžiais ją valdė Hunų imperija, Gepidų karalystė, Avarų karalystė ir Kijevo Rusia.

Nuo XI a. teritorija priklausė Vengrijos karalystei, tačiau XVI a. į Vengriją įsiveržė Osmanų imperija ir ją beveik sunaikino, o vietovę administravo pusiau nepriklausoma Osmanų Transilvanijos kunigaikštystė. Vėliau, XVII a. pabaigoje, regionas atiteko Habsburgų monarchijos (kuri 1804 m. tapo Austrijos imperija) administracijai.

Po Pirmojo pasaulinio karo regionas buvo padalytas tarp Rumunijos ir Čekoslovakijos Karpatų Rusios regiono, o riba atitiko trumpai gyvavusios Huculų respublikos sieną.[1] 1939 m. kovo mėn. Vengrija aneksavo Karpatų Rusią, o 1940 m. rugpjūčio mėn. iš Rumunijos aneksavo Šiaurės Transilvanijos regioną, į kurį įėjo ir pietinis Maramurešas. Šios teritorijos išliko Vengrijos kontrolėje iki 1944 m. Po Antrojo pasaulinio karo pietinė dalis grįžo Rumunijai ir dabar yra Maramurešo apskrities dalis, o šiaurinė dalis buvo įtraukta į Sovietų Sąjungą kaip Ukrainos TSR dalis ir dabar yra nepriklausomos Ukrainos Užkarpatės srities dalis.

Žmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pietinėje teritorijoje daugumą gyventojų sudaro rumunai. Taip pat gyvena vengrai, rusinai, žydai ir čigonai. Šiaurinėje teritorijoje daugumą sudaro ukrainiečiai, mažesnės rumunų, vengrų ir vokiečių bendruomenės.

Šiaurinėje teritorijoje dauguma žmonių kalba rusinų kalba, o pietinėje – rumunų kalba, todėl regionas buvo padalytas į dvi dalis. Nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio yra kaimų, kuriuos valstybės siena perskyrė į dvi dalis.[2] Šiaurėje (Ukrainos teritorijoje) yra keletas kaimų, kuriuose gyvena nemažai rumunų, taip pat yra keletas kaimų Rumunijoje, kuriuose gyvena nemažai ukrainiečių.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hutsul coup. The Ukrainian Week. 2010-11-14
  2. „Maramureș region“. Internet Encyclopedia of Ukraine. Mykola Pavliuk, Arkadii Zhukovsky. Nuoroda tikrinta 2017-02-11.