Maksvelo demonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Maksvelo demono schema

Maksvelo demonas – mintinis eksperimentas, kurį sukūrė Džeimsas Maksvelas, „kad parodytų, jog antrasis termodinamikos dėsnis turi tik statistinį tikslumą“.[1]

Eksperimentas demonstruoja tokį procesą: yra konteineris, kuris siena yra padalintas į dvi dalis, sienoje yra durys, kurios yra atidaromos Maksvelo demono (fizikos dėsniams paklūstančios, tačiau kitais atžvilgiais visagalės įsivaizduojamos būtybės). Demonas atidaro duris ir leidžia tik „karštoms“ dujų molekulėms praeiti į kitą kambarį, tai iš karto sukelia viename kambaryje temperatūros padidėjimą, o kitame sumažėjimą, mažinama entropija.

Taikymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Realaus gyvenimo Maksvelo demonų versijos pasirodo, tačiau visi tokie „realūs demonai“ turi entropijos mažinimo efektus, tinkamai suderintus su entropijos didėjimu kažkur kitur. Molekulinio dydžio mechanizmai daugiau neberandami biologijoje; jie yra nanotechnologijų tyrimo objektas. Pavienių atomų spąstai, naudojami dalelių fizikų, leidžia eksperimentatoriui kontroliuoti individualaus kvanto būseną panašiu būdu, kaip Maksvelo demonas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Cargill Gilston Knott (1911). „Quote from undated letter from Maxwell to Tait“. Life and Scientific Work of Peter Guthrie Tait. Cambridge University Press. p. 215.