Mėnulis (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mėnulis

PavadinimasMoon
Kilmės šalisJungtinė Karalystė
RežisieriusDuncan Jones
Prodiuseris (-iai)Stuart Fenegan
Trudie Styler
Scenaristas (-ai)Nathan Parker
Duncan Jones
KompozitoriusClint Mansell
VaidinaSam Rockwell
Kevin Spacey
Dominique McElligott
Robin Chalk
Metai2009
ŽanrasMokslinė fantastika, drama
Trukmė97 min.
Kalbaanglų
Biudžetas5 mln. JAV dol.[1]
Pajamos9,8 mln. JAV dol.[2]
IMDb įrašas

Mėnulis (angl. Moon) – 2009 m. britų mokslinės fantastikos draminis filmas apie žmogų, išgyvenantį asmeninę krizę paskutines dvi trejų darbo metų savaites helio kasyklose, Mėnulyje. Tai debiutinis režisieriaus Duncan Jones filmas. Sam Rockwell atliko astronauto Sam Bell vaidmenį, o Kevin Spacey įgarsino jo robotą kompanioną GERTY. Filmo premjera įvyko 2009 m. Sandanso kino festivalyje.[3]

2009 m. filmas pelnė „Geriausio nepriklausomo britų filmo“ apdovanojimą (BIFA) bei 2010 m. buvo nominuotas dviem BAFTA apdovanojimams.[4]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

„Lunar Industries“ darbuotojas Semas Belas (akt. Sam Rockwell) išsiunčiamas trejiems metams dirbti didžiulėje automatizuotoje Sarang mėnulio bazėje (sarangkorėjiečių k. išsiverčia kaip 'meilė'), kur vienintelis jo kompanionas yra dirbtinio intelekto robotas Gertis. Semo užduotis yra prižiūrėti automatizuotus „kombainus“, kurie išgauna helį iš mėnulio regolito. Išgautą kurą jis periodiškai siunčia į Žemę, kur šis panaudojamas labai reikalingos švarios branduolių sintezės energijos gamyboje. Dėl nuolatinių palydovo susisiekimo trukdžių, su žmona Tese ir jų dukrele Eva Semas gali bendrauti tik įrašytomis vaizdo žinutėmis.

Likus dviem savaitėms iki jo išvykimo atgal į Žemę, Semą pradeda kamuoti galvos skausmai bei haliucinacijos. Vieno tokio migrenos priepuolio metu jis padaro avariją. Po kiek laiko Semui prabudus bazės ligoninėje, Gertis apklausia jį ar jis prisimena, kas įvyko avarijos metu, šiam atsakius neigiamai – užtikrina, kad tai nėra neįprasta. Semas pradeda kai ką įtarti, kai užtinka tiesioginį pokalbį tarp Gerčio ir įmonės vadovų bei sužino, kad Gerčiui liepta jo neišleisti iš bazės. Taip pat pranešama, kad sutvarkyti apgadinto kombaino atvyksta gelbėjimo komanda Eliza.

Semas sąmoningai sugadina dujų vamzdį, kad įtikintų Gertį išleisti jį laukan ir patikrinti ar nėra išorinių pažeidimų. Tačiau, sugrįžta į avarijos vietą ir ten randa vos gyvą žmogų, kuris stebėtinai atrodo lygiai kaip jis. Gertis juos abu tapatina kaip Semą Belą…

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Sam Rockwell – Sam Bell
  • Kevin Spacey – roboto GERTY balsas
  • Dominique McElligott – Tess Bell
  • Kaya Scodelario – Eve Bell
  • Benedict Wong – Lunar Industries' Thompson
  • Matt Berry – Lunar Industries' Overmeyers
  • Malcolm Stewart – „technikas“
  • Robin Chalk – Sam Bell klonas (antrininkas)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Spelling, Ian (2012-12-14). „How David Bowie's son wound up making an indie movie about the Moon“. SYFY Wire. Suarchyvuotas originalas 2019-03-07. Nuoroda tikrinta 2019-03-18.
  2. „Moon“. Box Office Mojo. Nuoroda tikrinta 2018-03-18.
  3. Goldstein, Gregg (2009-01-23). „10 Days of Sundance: Moon waxes Theatrical With Sony“. MCN Blogs. Suarchyvuotas originalas 2009-10-16. Nuoroda tikrinta 2019-03-18.
  4. „Film Awards Winners in 2010“. British Academy of Film and Television Arts. 2010-02-21. Suarchyvuotas originalas 2012-04-05. Nuoroda tikrinta 2019-03-19.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]