Mėlynosios vėliavos programa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Mėlynosios vėliavos programa – savanoriška sertifikavimo sistema paplūdimiams ir prieplaukoms. Tai viena iš Aplinkosauginio švietimo fondo programų. Ji skirta savivaldybėms, plėtojančioms turizmo paslaugas. Paplūdimiai ir prieplaukos yra apdovanojami Mėlynąja vėliava. Siekdami gauti Mėlynąją vėliavą, savivaldybė ir paplūdimius bei prieplaukas prižiūrinčios institucijos privalo įgyvendinti daugybę reikalavimų aplinkosauginio švietimo ir informavimo, vandens kokybės, aplinkosauginio valdymo, saugumo ir paslaugų kokybės kategorijose.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši programa pradėta įgyvendinti 1985 metais Prancūzijoje, o už Europos ribų – Pietų Afrikos Respublikoje 2001 metais. 2006 metais Mėlynąja vėliava buvo apdovanota daugiau kaip 3200 paplūdimių ir prieplaukų 36 pasaulio šalyse.
Nuo pat Mėlynosios vėliavos programos pradžios kiekvienais metais ji sparčiai populiarėjo, nuolat augo joje dalyvaujančių šalių bei apdovanotųjų paplūdimių ir prieplaukų skaičius. Šiandien Mėlynoji vėliava yra valdžios atstovų, turistų ir kelionių organizatorių itin vertinamas aplinkosauginis ženklas.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje ši programa pradėta įgyvendinti 2000 metais, kuomet programoje pradėjo dalyvauti Neringos miesto savivaldybė. 2001 metais Nidos paplūdimys (Neringos miesto savivaldybė) buvo apdovanotas Mėlynosios vėliavos sertifikatu, o 2002 metais ir Mėlynąja vėliava. 2006 metų vasaros sezoną Mėlynoji vėliava buvo suteikta penkiems Lietuvos paplūdimių ruožams: Nidos ir Juodkrantės (Neringos miesto savivaldybė), I Smiltynės (Klaipėdos miesto savivaldybė), I Melnragės (Klaipėdos miesto savivaldybė), II Melnragės (Klaipėdos miesto savivaldybė) ir Botanikos parko (Palangos miesto savivaldybė).

Programos tikslai ir principai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai Mėlynosios vėliavos programos tikslai – gerinti pakrantės zonos aplinką bei skatinti įtraukti aplinkosaugos klausimus į politinių sprendimų priėmimus savivaldybėse. Šia programa siekiama sujungti turizmo bei aplinkos sektorių dalyvius vietiniu bei nacionaliniu lygmenimis.
Pagrindiniai šios programos principai yra teigiamas įvaizdis, savanoriška veikla, nepriklausomas procesas ir kriterijų pritaikomumas. Suteikiamas vertinimas paplūdimiams ir prieplaukoms padeda formuoti teigiamą įvaizdį. Savivaldybės pačios nusprendžia dalyvauti šioje programoje bei prisiima atsakomybę vykdyti jos keliamus reikalavimus. Įvertinimo sistema nėra priklausoma nuo vietos savivaldos siekių ar finansinių interesų. Kriterijai patvirtinti tarptautiniu lygiu, bet juos leidžiama pritaikyti skirtingiems regionams, atsižvelgiant į specifines regiono aplinkos sąlygas.

Kriterijai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mėlynosios vėliavos apdovanojimas paplūdimiams yra suteikiamas atsižvelgiant į 29 kriterijų sąrašą (aplinkosauginio švietimo, vandens kokybės, aplinkosauginio valdymo, saugumo ir paslaugų). Prieplaukoms nustatyti 23 kriterijai. Dauguma kriterijų yra privalomi, keletas rekomenduojamojo pobūdžio, dar kiti yra taikomi atsižvelgiant į regionus. Jei paplūdimiai ar prieplaukos sezono metu nebeatitinka privalomųjų kriterijų, Mėlynoji vėliava nuleidžiama. Tarptautinė šios programos reikalavimų versija yra vertinama kaip minimalūs reikalavimai, atskirose šalyse ji gali būti papildoma arba sugriežtinama. Mėlynosios vėliavos apdovanojimas suteikiamas vienam sezonui.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]