Lėktuvų dispečeris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Skrydžių vadovas – aviacijos specialistas, dirbantis antžeminėje tarnyboje ir valdantis orlaivių oro eismą.

Pagrindinė skrydžių vadovo funkcija yra užtikrinti saugų, reguliarų ir tvarkingą lėktuvų, sraigtasparnių ir kitų orlaivių eismą. Šiai funkcijai atlikti skrydžių vadovui reikia aviacinės navigacijos, aviacinės meteorologijos žinių, griežtai laikytis nustatytų taisyklių ir instrukcijų, reglamentuojančių oro eismą bei aviadispečerių darbą. Pavyzdžiui, užtikrindamas saugų orlaivių apsikeitimą ore skrydžių vadovas naudoja vertikalaus, šoninio bei išilginio skirstymo (paskirstymo saugiais atstumais-minimumais) taisykles.

Skrydžių vadovų funkcijos:

  • lėktuvų judėjimo valdymas ir koordinacija
  • informacijos apie skrydžius teikimas
  • saugių maršrutų parinkimas ir skrydžių jais koordinavimas
  • informavimas apie skrydžio sąlygas (sprendimus priima orlaivių pilotai)
  • orlaivių skrydžių intensyvaus eismo zonose koordinavimas, lėktuvų skrydžių konkretaus oro uosto rajone valdymas. Tai daroma iš valdymo bokšto, naudojantis radijo ryšio priemonėmis, navigacijos įranga
  • tranzitinių orlaivių skrydžių valdymas.

Skrydžių vadovai yra atsakingi už visų jų kontroliuojamoje zonoje skrendančių orlaivių ekipažų narių ir keleivių gyvybes.
Šiais laikais jie naudoja automatizuotas kompiuterių sistemas: spalvinių monitorių ekranuose stebi jų zonoje esančių orlaivių skrydžių erdvinį vaizdą. Tokia skrydžių valdymo sistema ypač padeda susidarius ekstremalioms situacijoms ir yra saugumo garantas, kai eismas intensyvus.

Skrydžių valdymas yra ne tik civilinė specialybė, tai darbas ir kariniuose aerodromuose bei lėktuvnešiuose.