Lokautas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Lokautas (angl. Lockout) – darbdavio tiesioginės kovos metodas. Darbuotojams neleidžiama dirbti, nemokamas darbo užmokestis. Jei streikuoja tik dalis darbuotojų, taip galima sukelti konfliktą, padedantį nutraukti streiką.

Formos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinomi du lokauto tipai:

  • „Karštasis lokautas“ (Vokietijoje – heiße Aussperrung) taikomas nesutarimo problemų turinčioje įmonėje, kur susiduria darbininkų ir darbdavio interesai.
  • „Šaltasis lokautas“ (vok. kalte Aussperrung) taikomas susijusiose įmonėse, darbdaviui teigiant, jog darbas negalimas todėl, jog neveikia susijęs padalinys, kuriam taikomas karštasis lokautas.

Priežastys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprastai vyksta įnirtingi darbdavio ir profsąjungos ginčai dėl šaltojo lokauto pagrįstumo ir teisėtumo. Profsąjunga gali užginčyti, jog toks darbdavys gali neveikiančio padalinio paslaugas nusipirkti iš nestreikuojančias įmones valdančių savo kolegų.

Lokautas paprastai taikomas kaip atsakomoji priemonė į profsąjungos organizuotą streiką. „Puolamasis“ (grynai darbdavio iniciatyva surengtas) lokautas, nors teoriškai ir galimas, praktiškai beveik niekada nepasitaiko.