Liudvigas Leichhardtas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Liudvigas Leichhardtas
Liudvigas Leichhardtas
Gimė 1813 m. spalio 23 d.
Prūsijoje, dabar Brandenburgas, Vokietija
Mirė 1848 m. (~35 metai)
Australijoje
Veikla vokiečių tyrinėtojas, gamtininkas
Vikiteka Liudvigas Leichhardtas


Liudvigas Leichhardtas (vok. Friedrich Wilhelm Ludwig Leichhardt, 1813 m. spalio 23 d. Prūsijoje, dabar Brandenburgas, Vokietija1848 m. Australijoje) – vokiečių tyrinėtojas, gamtininkas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liudvigas Leichhardtas gimė Prūsijoje 1813 m. spalio 23 d. fermerio šeimoje. Būdamas gabus mokslams, Liudvigas įstojo į Getingeno universitetą, kurį baigęs tikėjosi tapti vidurinės mokyklos mokytoju. Tačiau du jo bendramoksliai įtikino jį studijuoti mediciną Berlyno universitete.

Pasimokęs Berlyne dvejus metus, tačiau nebaigęs universiteto, nes norėdamas išvengti karinės tarnybos, Leichhardtas 1837 m. išvyko į Londoną pas savo bendramokslį Viljamą Nikolsoną. Abudu jie keliavo po Prancūziją, Šveicariją ir Italiją. Keliaudami jie sumanė nuvykti į Australiją – mažai ištirtą žemyną, į kurį tik prieš pusę šimtmečio buvo pradėję keltis anglų naujakuriai. Tačiau paskutiniu momentu Nikolsonas nusprendė likti Europoje ir Liudvigas Leichhardtas išvyko vienas.

1842 m. vasario 14 d. Leichhardtas atvyko į Australiją. Dvejus metus Liudvigas vertėsi skaitydamas paskaitas iš botanikos ir geologijos, keliavo po apylinkes rinkdamas augalų, vabzdžių ir uolienų pavyzdžius. Tuo metu jam ir kilo mintis siekti šlovės tyrinėjant žemyno centrines sritis.

Maršrutas pirmos Leichhardto kelionės

Brisbane Leichhardtas sužinojo, kad vyriausybės rengiama ekspedicija per šiaurės rytų Australiją iki karinio avanposto Port Esingtone buvo atšaukta dėl lėšų stygiaus. Tačiau pakrančių fermeriai vis dar troško surasti ūkininkauti tinkamų žemių žemyno centrinėse srityse. Naudodamasis proga, Leichhardtas sugrįžo į Sidnėjų, paskelbė apie savo ketinimus vadovauti privačiai ekspedicijai, turėjusiai pakeisti vyriausybės planuotą sumanymą. Netrukus prie jo prisijungė dar penki ekspedicijos dalyviai, ir buvo gauta reikalinga finansinė parama.

1844 m. spalio 1 d. iš Brisbano išvyko dešimties žmonių būrys. Jų kelionės tikslas buvo Port Esingtonas. Po keturiolikos mėnesių, 1845 m. gruodžio 17 d., įveikusi beveik 5000 km, Leichhardto ekspedicija atvyko į Port Esingtoną. Šios ekspedicijos metu, Leichhardtas padarė didžiulio šiaurės rytų Australijos žemyno ploto žemėlapį.

Savo antrąją ekspediciją Leichhardtas pradėjo 1846 m. gruodžio 7 d. Po šešių mėnesių ekspedicija grįžo namo. Keliautojai nukeliavo tik 800 km šiaurės vakarų kryptimi. Tačiau Leichhardtas nebuvo linkęs atsisakyti savo svajonės pereiti per visą žemyną ir, nepaisydamas antrosios ekspedicijos nesėkmės, jis susiruošė į dar vieną ekspediciją 1848 m. pradžioje.

1848 m. balandžio 4 d. jis parašė savo paskutinį laišką iš avių fermos, kuri buvo už 400 km nuo Brisbano į krašto gilumą. Nuo tada apie Leichhardto ekspediciją negauta jokių žinių.

Po Leichhardto dingimo buvo suorganizuotos devynios paieškos ekspedicijos, tačiau tikslių duomenų apie jo žūtį taip ir negauta.

Liudvigo Leichhardto vardu pavadinta viena Australijos upė, krioklys, kalnynas, viršukalnė ir Sidnėjaus miesto dalis. Šiame mieste jam buvo pastatytas paminklas ir įsteigtas Liudvigo Leichhardto fondas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liudvigas Leichhardtas Archyvuota kopija 2007-11-03 iš Wayback Machine projekto. (angl.)