Liuba (mamutas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Liuba

Liuba – apie 3-4 mėn. mamutė (Mammuthus primigenius), kuri žuvo prieš maždaug 37 000 m. ir kurios sušalęs kūnas 2007 m. gegužės mėn. buvo aptiktas Jamalo pusiasalyje (Rusija) amžiname įšale.

Mamutės kūną aptiko šiaurės elnių augintojas ir medžiotojas nencas Jurijus Chudis (Юрий Худи). Mamutę Liuba pavadino jos tyrinėtojai radėjo žmonos vardu[1].
Jaunutė mamutė (ji dar buvo žindoma pienu) sveria 50 kg, yra 85 cm aukščio ir 130 cm ilgio (nuo straublio iki uodegos), taigi, dydžiu atitinka stambų šunį.[2] [3]

Radimo metu mamutė buvo itin gerai išsilaikiusi. Jos akys ir straublys buvo sveiki, kūną dar dengė kailio likučiai. Mamutės kūnas buvo nuvežtas į Jikei universitetą Japonijoje tyrimams (tarp jų – kompiuterinei tomografijai), o vėliau vėl grįžo į Rusiją. Tiriant mamutę buvo sužinotas mamutų vidaus organų išsidėstymas[4]. Jos kvėpavimo takuose ir virškinimo trakte aptikta daug dumblo, todėl manoma, kad ji nuskendo[5]. Tikimasi, kad paėmus vidinių organų pavyzdžius ir juos atitirpinus bus galima tirti tų laikų mikroorganizmus ir bus galima nuskaityti šios mamutų rūšies genomą. Tikimasi tiriant oro likučius plaučiuose sužinoti ką nors naujo apie to meto Žemės atmosferą.
Mamutės kūnas laikomas specialiame konteineryje šaldytuve.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Baby Mammoth ‘Lyuba’ Astounds Scientists Archyvuota kopija 2007-10-27 iš Wayback Machine projekto.
  2. Rincon, Paul (2007-07-10). „Baby mammoth discovery unveiled“. news.bbc.co.uk. The BBC. Nuoroda tikrinta 2007-07-13. {{cite news}}: Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (pagalba)
  3. Solovyov, Dmitry (2007-07-11). „Baby mammoth find promises breakthrough“. reuters.com. Reuters. Nuoroda tikrinta 2007-07-13. {{cite news}}: Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (pagalba)
  4. Internal Organs of Frozen Baby Mammoth Imaged with CT
  5. „Lyuba“ gives scientists glimpse of mammoth insides

Iliustracijos: