Lietuvos vystymo bankas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuvos vystymo bankas – Lietuvos specialusis komercinis bankas, veikęs 19942000 m. Vilniuje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos vystymo banką įsteigė Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB). Akcinis kapitalas 1994 m. buvo 5 mln. ekiu, 1999 m. – 10,8 mln. eurų, 64 % akcijų valdė Lietuvos vyriausybė, 36 % – ERPB. 2000 m. bankas privatizuotas, jį įsigijo Suomijos bankų ir draudimo bendrovių grupė Sampo Group, 2001 m. pervadintas „Sampo bankas“, pradėjo teikti paslaugas įvairių dydžio įmonėms ir priv. asmenims.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teikė ilgalaikes ir vidutinės trukmės paskolas nacionaline ir užsienio valiuta privačioms įmonėms jų kapitalinėms investicijoms ir su jomis susijusioms apyvartinio kapitalo reikmėms finansuoti, teikė finansines garantijas, skolinosi lėšų šalyje ir užsienyje, palaikė korespondentinius ryšius su užsienio bankais ir turėjo juose sąskaitų užsienio valiuta, komerciniais pagrindais valdė Lietuvos ir užsienio fondus, investavo likvidžius aktyvus šalyje ir užsienyje, konsultavo projektų finansavimo klausimais. Daugiausia skatino mažų ir vidutinio dydžio įmonių bei kapitalo rinkos Lietuvoje kūrimą ir plėtojimą. Išimtiniais atvejais teikė trumpalaikes paskolas, t. p. kaip trečiosios šalies agentas ar patikėtinis, neprisiimdamas finansinės rizikos, skyrė lėšų ir projektams, kuriuos įgyvendino valstybės įmonės. Nepriėmė indėlių ir neatidarydavo klientams atsiskaitomųjų sąskaitų.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lietuvos vystymo bankas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 350 psl.