Ignitis grupė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Lietuvos energijos gamyba, AB)
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šio straipsnio ar jo dalies neutralumas yra ginčytinas.
Prašome žiūrėti diskusiją (papildomos informacijos gali būti istorijoje).
   Šiame straipsnyje pernelyg plačiai remiamasi su straipsnio objektu artimai susijusiais šaltiniais.
Dėl to straipsnyje pateikiama informacija gali būti nepakankamai objektyvi. Jei galite, straipsnio informaciją pagrįskite nuorodomis į nepriklausomus antrinius šaltinius
Ignitis grupė
FormaAB
Prekybos simbolisNasdaq Vilnius: IGN1L London Stock Exchange | IGN
PramonėEnergetika
Pirmtakas (-ai)Lietuvos energija
Įkurta1991 (1991)
Centrinė būstinėLaisvės pr. 10,
04215 Vilnius
,
Lietuva
Vietų skaičiusLietuva, Latvija, Estija, Lenkija, Suomija
Svarbiausi darbuotojaiVadovas Darius Maikštėnas Stebėtojų tarybos pirmininkas Alfonso Faubel
Pajamos2,549 mlrd. € (2023)[1]
PelnasEBITDA – 484,7 mln. € (2023)
Grynasis pelnas – 286,6‎ mln. € (2023)
Savininkas (-ai)LR Finansų ministerija (74,99%)
Darbuotojų4400 (2023)
TinklalapisIgnitisGrupe.LT
Dabartinė buveinė (Laisvės pr., Vilnius)
Ankstesnė buveinė
„Lietuvos energijos“ logo (2011–2019)

Ignitis grupė – valstybės kapitalo energetikos įmonė. Jos 74,99 proc. akcijų priklauso Lietuvos Respublikos Finansų ministerijai, o likusios 25,01 proc. akcijų nuo 2020 m. spalio 7 d. yra laisvai kotiruojamos „Nasdaq Vilnius“ (IGN1L) ir Londono vertybinių popierių biržoje (IGN). Grupė veikia Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Suomijoje ir Lenkijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1937 m. Energetikos komiteto iniciatyva įsteigta pirmoji valstybės kapitalo energetikos įmonė – akcinė bendrovė „Elektra“[2]. Ji įkurta turint tikslą kurti vertę Lietuvai: rūpintis elektros energetika Lietuvoje, įgyvendinti valstybės elektrifikacijos planą, kad elektros energija būtų prieinama kiekvienam gyventojui. 97,5 proc. įsteigtos įmonės akcijų priklausė valstybei, likusios – savivaldybėms ir privatiems asmenims[3].

1990 m., atkūrus nepriklausomybę, ir įsteigus Lietuvos Respublikos energetikos ministeriją, energetikos ūkį valdžiusi Lietuvos Vyriausioji gamybinė energetikos ir elektrifikacijos valdyba buvo pervadinta gamybiniu susivienijimu „Lietuvos energetika“, kuris po metų, 1991 m. balandį, pertvarkytas į valstybės įmonę „Lietuvos valstybinė energetikos sistema“ (LVES)[4].

1995 m. LVES buvo pertvarkyta į akcinę bendrovę „Lietuvos energija“. Lietuvos valstybei priklausė 90,8 proc. akcijų. Kiti akcininkai (jų dauguma buvo bendrovės darbuotojai) valdė 9,2 proc. akcijų[4].2010 m. gruodį nuo AB „Lietuvos energija“ buvo atskirti elektros perdavimo tinklai ir įsteigta elektros perdavimo sistemos bendrovė AB LITGRID[4].

2011 m. vasario 11 d. UAB „Lietuvos energija“ ėmėsi naujų struktūrinių permainų. Įsteigta naujų įmonių, įsigyti pirmieji vėjo parkai, įmonių skaičius grupėje išaugo iki 21[4].

2020 m. „Ignitis grupė“ įgyvendino pradinį viešą akcijų platinimą. Akcijos įtrauktos į „Nasdaq Vilnius“ biržos sąrašus. Įvykdžius IPO į įmonę pritraukta 450 mln. eurų,[5] o valstybė toliau valdo kontrolinį akcijų paketą – 74,99%.[6]

Pavadinimų kaita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2019 m. rugsėjo 9 d. energetikos įmonių holdingas „Lietuvos energija“ pakeitė pavadinimą bei prekės ženklą, tapo „Ignitis grupe“.[2]. „Lietuvos energijos tiekimas“ pervadintas į „Ignitis“, „Lietuvos energijos gamyba“ – į „Ignitis gamyba“, o „Lietuvos energija renewables“ – „Ignitis renewables“[4]

Tarptautinėse rinkose veiks „Ignitis“ prekės ženklu.[7]

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Ignitis grupės“ veikla apima keturias pagrindines sritis[8]:

Žaliosios energijos gamybos pajėgumų vystymas. „Ignitis grupės“ žaliosios gamybos veiklos segmentas apima energijos gamybą iš vėjo, vandens, saulės, biomasės ir atliekų – nuoseklią pajėgumų plėtrą, naujų projektų įgyvendinimą Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse. Grupė planuoja pasiekti 4-5 GW žaliosios gamybos instaliuotą galią iki 2030 m.[9]

Energijos tiekimas ir kiti sprendimai klientams. „Ignitis grupė“ tiekia elektros energiją ir gamtines dujas daugiau kaip 1,6 mln. klientų rinkose, kuriose vykdo veiklą[10]. Bendrovė taip pat diegia energijos gamybos iš atsinaujinančių išteklių sprendimus, plečia elektromobilių įkrovimo infrastruktūrą (su „Ignitis ON“ prekės ženklu[11]) bei teikia kitas energetikos paslaugas verslo ir privatiems klientams.

Rezervinių pajėgumų užtikrinimas. „Ignitis grupė“ per dukterinę įmonę „Ignitis gamyba“ yra atsakinga už vietinių rezervinių elektros energijos pajėgumų patikimumo užtikrinimą, siekiant prisidėti prie energetikos sistemos saugumo[12]. „Ignitis gamybos“ valdomų elektrinių bendra veikiančių elektros gamybos įrenginių galia yra 2055,8 MW, iš kurių Elektrėnų komplekso – 1055 MW, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės – 900 MW ir Kauno hidroelektrinės – 100,8 MW[13].

Elektros tinklų priežiūra ir elektros bei dujų skirstymo veikla. Šią veiklą vykdo dukterinė įmonė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). Ji eksploatuoja ir vysto daugiau nei 127 tūkst. km ilgio elektros oro ir kabelių linijų bei per 9,7 tūkst. km skirstomųjų dujotiekių[14]. ESO taip pat yra garantinis elektros ir dujų tiekėjas, užtikrinantis energijos tiekimą nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusiems šalies vartotojams[15].

Grupės struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kontroliuojančioji grupės bendrovė atsakinga už skaidrų įmonių veiklos valdymą ir koordinavimą, efektyvumo didinimą, siekiant teikti konkurencingas paslaugas klientams bei socialiai atsakingai didinti ilgalaikę vertę akcininkams. Grupės įmonėse koordinuoja finansų, teisės, strategijos ir plėtros, žmogiškųjų išteklių, rizikos valdymo, audito, technologijų, komunikacijos ir kitų sričių korporatyvinį valdymą.

Valdymo atsakomybių atskyrimas bendrovėse atliktas paskiriant Stebėtojų tarybas, kurių sudėtyje yra nepriklausomų narių, ir išrenkant Valdybas.

Įmonės struktūra ir dukterinės bendrovės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2024 m. balandžio mėn. duomenimis „Ignitis grupės“ struktūroje – 50 bendrovių[16]. Dalis bendrovių yra įkurtos atskirų atsinaujinančios energetikos projektų vystymui, o svarbiausios grupės įmonės yra šios:

UAB „Ignitis“ tiekia elektros energiją ir gamtines dujas daugiau kaip 1,6 mln. klientų visoje Lietuvoje[10]. Bendrovė taip pat diegia energijos gamybos iš atsinaujinančių išteklių sprendimus, plečia elektromobilių infrastruktūrą, siūlo efektyvaus energijos vartojimo ir šildymo sprendimus bei teikia kitas energetikos paslaugas verslo ir privatiems klientams. UAB „Ignitis“ priklauso energijos tiekimo įmonės Latvijoje („Ignitis Latvija“ SIA), Estijoje („Ignitis Eesti“ OÜ), Lenkijoje („Ignitis Polska“ sp. z. o.o.) bei Suomijoje („Ignitis Suomi“ Oy).

AB „Ignitis gamyba“ valdo ir vysto strateginės svarbos elektros energijos gamybos pajėgumus Lietuvoje – Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę, Kombinuoto ciklo bloką bei rezervinę elektrinę Elektrėnų komplekse, Kauno hidroelektrinę ir Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę. Bendrovė padeda užtikrinti Baltijos šalių regiono energetikos sistemų patikimumą ir saugumą bei prisideda prie istorinio energetikos pokyčio – trijų Baltijos valstybių sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklų sistema 2025 metais[17].

AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO). ESO skirsto elektrą ir dujas bei prižiūri skirstomuosius tinklus. ESO aptarnauja 1,8 mln. klientų visoje Lietuvoje. ESO aptarnaujamas plotas kvadratiniais kilometrais siekia 65,3 tūkst. km². Bendrovė rūpinasi daugiau nei 127 tūkst. km elektros oro ir kabelių linijomis, eksploatuoja per 9,7 tūkst. km skirstomųjų dujotiekių (2022 m. duomenys)[14].

UAB „Ignitis renewables“ vysto ir valdo atsinaujinančios energetikos projektus Baltijos šalyse ir Lenkijoje[18]. Po „Ignitis renewables“ struktūra yra keliasdešimt įmonių, kurios įkurtos atskirų atsinaujinančios energijos projektų vystymui[16].

UAB „Vilniaus kogeneracinė jėgainė. Bendrovė valdo jėgainę, kuri šilumai ir elektrai gaminti turi ir biokuro, ir atliekų katilus[19].

UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė. Viena moderniausių Baltijos šalyse Kauno kogeneracinė jėgainė elektros energija ir šiluma verčia po rūšiavimo likusias ir perdirbti netinkamas buitines ir nepavojingas pramonines atliekas. Jėgainėje galima pagaminti beveik pusę Kaunui reikalingos šilumos[20].

Taip pat „Ignitis grupės“ struktūroje yra keletas bendrovių, kurios atlieka skirtingas paslaugų funkcijas „Ignitis grupei“:

UAB „Ignitis grupės paslaugų centras“, kuris yra vidinis paslaugų centras, kuriame sutelkiamos kartotinės ir palaikančios paslaugos ar veikla, funkcijos ar jų dalis[21].

UAB „Elektroninių mokėjimų agentūra“[22], kuri rūpinasi įmokų už namų ūkio paslaugas, tokias kaip elektra, dujos, vanduo, šildymas, namų priežiūra, ryšys, atliekų išvežimas ir apsauga, surinkimu per internetinę svetainę e.ignitis.lt.

UAB „Gamybos optimizavimas“ vykdo elektros energijos ir kitų energijos išteklių gamybos režimų planavimo, optimizavimo, prognozavimo, prekybos bei prekybos tarpininkavimo veiklas[23].

Vadovai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2008–2009 m. Marius Grinevičius
  • 2009–2011 m. Šarūnas Vasiliauskas
  • 2011–2013 m. Rimantas Vaitkus
  • 2013–2017 m. Dalius Misiūnas
  • Nuo 2018 m. Darius Maikštėnas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. [1]
  2. 2,0 2,1 https://ignitisgrupe.lt/lt/musu-istorija
  3. Lietuvos energetika
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Leidinys: Lietuvos energetika. Nuo AB „Elektra“ iki AB „Ignitis“, Vilius Šaduikis, Vilnius, 2020
  5. Savickas, Edgaras (2020-10-06). „„Ignitis grupė“ įvykdė IPO – kas tai ir kodėl vadinama dešimtmečio sandoriu“. delfi.lt. Delfi. Nuoroda tikrinta 2024-03-12.
  6. https://ignitisgrupe.lt/lt/akcininku-struktura
  7. Sąskaita ir už naują vardą Archyvuota kopija 2019-11-01 iš Wayback Machine projekto.. respublika.lt
  8. https://old.ignitisgrupe.lt/lt/veiklos-segmentai
  9. https://enmin.lrv.lt/lt/naujienos/pirmaji-jurinio-vejo-elektriniu-parka-baltijos-salyse-statys-ignitis-renewables/
  10. 10,0 10,1 https://old.ignitisgrupe.lt/lt/uab-ignitis
  11. https://www.vz.lt/transportas-logistika/2024/03/29/ignitis-prie-megos-irengs-20-elektromobiliu-ikrovimo-prieigu
  12. https://www.15min.lt/verslas/naujiena/bendroves/ignitis-gamyba-iesko-vadovo-ar-vadoves-atlyginimas-nuo-7928-iki-11-892-euru-663-2160342
  13. https://www.delfi.lt/verslas/verslas/ignitis-gamyba-2022-metais-teiks-izoliuoto-darbo-ir-tretinio-rezervo-paslaugas-89067709
  14. 14,0 14,1 https://www.eso.lt/lt/apie-mus/imones-veikla.html
  15. https://www.delfi.lt/projektai/pasirinkite-tiekeja/kas-yra-garantinis-elektros-energijos-tiekimas-ir-kodel-verta-rinktis-elektros-tiekeja-85351595
  16. 16,0 16,1 Grupės struktūra https://old.ignitisgrupe.lt/lt/grupes-struktura
  17. https://old.ignitisgrupe.lt/lt/ab-ignitis-gamyba
  18. https://governance.lt/vvi/ignitis-renewables/
  19. https://www.delfi.lt/temos/vilniaus-kogeneracine-jegaine
  20. https://governance.lt/vvi/kauno-kogeneracine-jegaine/
  21. https://governance.lt/vvi/ignitis-grupes-paslaugu-centras/
  22. https://governance.lt/vvi/elektroniniu-mokejimu-agentura/
  23. https://governance.lt/vvi/gamybos-optimizavimas/