Lietuvių terminologijos forumas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lietuvių terminologijos forumas (LTF, pilnasis pavadinimas – Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos institucijų bei įstaigų terminologijos forumas) – ES ir Lietuvos institucijų bei įstaigų specialistų tinklas, kuriuo siekiama geriau derinti ES teisės aktų ir LR teisės aktų lietuvių kalbos terminiją ir gerinti jos kūrimo bei tvarkymo sąlygas.

Svarbiausias LTF tikslas – sutelkti į vieną vietą žmones, dirbančius lietuvių terminologijos srityje, ir suteikti jiems galimybę dalytis profesine informacija ir gerąja patirtimi.

Pagrindinis tinklo valdymo organas – kasmetinė dalyvių konferencija. Tarp konferencijų tinklo veikla koordinuoja koordinavimo grupė, sudaryta iš 8 forumo narių – 4 iš ES institucijų ir 4 iš LR institucijų bei įstaigų, kuriai vadovauja Europos Komisijos atstovas. Praktinius LTF reikalus tvarko sekretoriatas, tuo rūpinasi Europos Komisijos Vertimo raštu generalinio direktorato Lietuvių kalbos departamentas.

Lietuvių terminologijos veikla: metinės konferencijos; terminologijos seminarai Lietuvos ekspertams (iki 2018 m. surengti septyni vienos dienos seminarai, vienas iš jų – drauge su Lietuvos banku); seminarai ir paskaitos LR universitetų, kuriuose dėstoma terminologija ir/arba vertimas, studentams ir dėstytojams; diskusijos interneto forume aktualiais terminologijos klausimais ir kt.

Lietuvių terminologijos forumas įkurtas 2011 m. birželio 3 d. per steigiamąją konferenciją, kurią inicijavo Europos Komisijos Vertimo raštu generalinio direktorato Lietuvių kalbos departamentas ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Partneriai – LR Seimas, Lietuvių kalbos institutas ir Europos Sąjungos Taryba.

2018 m. gegužės pradžioje tinke buvo 120 registruotų dalyvių. Dalyvavimas LTF yra savanoriškas ir neatlygintinas.

Didžiausias forumo renginys – kasmetinė konferencija. LTF konferencijos rengiamos LR Seime birželio pirmą penktadienį ir vyksta daugmaž tokiu pačiu formatu: iš ryto skaitomi plenariniai pranešimai, popiet diskutuojama aktualiais ES ir LR terminologijos ir terminijos klausimais.

Iki 2018 m. surengtos 7 konferencijos. 2015 ir 2017 m. LTF konferencijos buvo dviejų dienų.

Nuo 2013 m. per konferenciją veikia vaizdo tiltas su Briuseliu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]