Li Si

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Li Si
kin. 李斯, pinyin: Lǐ Sī
Gimė 280 m. pr. m. e.
Mirė 208 m. pr. m. e.
Veikla Čin (Qin) valstybės, vėliau - Čin imperijos pagrindinis ministras, tarnavęs dviem valdovams: Čin Šihuangui (Qin Shihuang) ir jo sūnui Čin Erši (Qin Ershi)

Li Si (kin. 李斯, pinyin: Lǐ Sī, g. apie 280 – m. 208 m. pr. m. e.) buvo Čin (Qin) valstybės, vėliau – Čin imperijos pagrindinis ministras, tarnavęs dviem valdovams: Čin Šihuangui (Qin Shihuang) ir jo sūnui Čin Erši (Qin Ershi).

Li Si buvo kilęs iš Ču valstybės, būdamas jaunas ten tarnavo valdininku. Vėliau politinės karjeros siekė persikėlęs į Čin. Čin valdovui Čin Šihuangui Li Si pasiūlytas Kinijos suvienijimo planas padarė įspūdį. Remdamasis Li Si patarimais, Čin valdovas ėmė vilioti kitų valstybių intelektualus pas save, o nesutinkantiems pereiti pasiųsdavo žudikus. Li Si taip pat įtikino Čin Šihuangą, kad su nepatenkintais intelektualais būtina elgtis labai griežtai. Tuo remiantis, 460 protestuoti ėmusių konfucianistų palaidoti gyvi. 214 m. pr. m. e. sekant Li Si įsakymu, sunaikinta daug istorinių dokumentų bei literatūros šaltinių. Tarp jų būta nemažai konfucianistinių veikalų.

Li Si manė, kad stiprios valstybės pagrindas yra tvirta biurokratinė sistema. Jis daug prisidėjo prie valiutos, įvairių matų bei rašto sistemos standartizavimo suvienytoje Čin imperijoje.

Po Čin Šihuango mirties Li Si drauge su didelę įtaką rūmuose turėjusiu eunuchu Džao Gao (Zhao Gao) pasirūpino, kad sostą perimtų silpnas ir nesavarankiškas Čin Šihuango sūnus. Džao Gao pavyko įkalbėti naująjį imperatorių – marionetę skirti aukščiausius postus Džao Gao šalininkams, o Li Si buvo įsakyta nužudyti.