Lehman Brothers

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lehman Brothers Holdings Inc.
PramonėFinansinės paslaugos
Įkurta1850 m.
Uždaryta2008 m.
Centrinė būstinėNiujorkas, JAV
PaslaugosInvesticinė bankininkystė,
Privačioji bankininkystė
Darbuotojų26 200 (2010 m.)
Tinklalapiswww.lehman.com

Lehman Brothers Holdings Inc. buvo vienas iš didžiausių JAV investicinių bankų. Broliai Emanuel ir Mayer Lehman'ai atvykę iš Vokietijos 1850 m. įsteigė banką. 2006 m. banke dirbo apie 23 tūkst. darbuotojų, metinis pelnas buvo 4 mlrd. dolerių. 2008 m. rugsėjo 15 d. bankas kreipėsi į teismą dėl bankroto paskelbimo. „Lehman Brothers“ skola siekė 613 mlrd. dolerių. Tai didžiausias bankrotas JAV istorijoje, tapęs 2008 m. pasaulio ekonominės krizės ryškiu akcentu.[1][2] 1936-1943 m. banko viceprezidentu buvo Lietuvos žydų kilmės ekonomistas Alexander Sachs.

Bankrotas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Lehman Brothers“ bankrutavo dėl per didelės prisiimtos rizikos – jo portfelyje buvo sukaupta per didelė dalis rizikingų aktyvų, o siautėjant rizikingų būsto paskolų krizei, aktyvų vertė staigiai krito, sukeldama „Lehaman Brothers“ akcijų vertės biržoje kritimą ir, svarbiausia, kitų bankų ir partnerių nepasitikėjimą. Nepasitikėjimas lėmė, kad „Lehman Brothers“ daugiau niekas neskolino ir bankas buvo paliktas vienas tvarkytis su savo įsipareigojimais, o to padaryti nebeįstengė. Bankrutavęs vien tik „Freddie Mac“ (JAV hipotekos paskolų milžinui) bankas liko skolingas 400 mlrd. USD. „Lehman Brothers“ Azijos ir Europos padalinius prisijungė „Nomura“, o „Barclays“ įsigijo pastarojo JAV padalinį.[3]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lawrence G. McDonald, Patrick Robinson. A Colossal Failure of Common Sense: The Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]