Ledi iš Šanchajaus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ledi iš Šanchajaus

PavadinimasThe Lady from Shanghai
Kilmės šalis JAV
RežisieriusOrson Welles
VaidinaRita Hayworth
Orson Welles
Everett Sloane
Glen Anders
Ted de Corsia
Metai1947
Žanraskriminalinis
Trukmė87 arba 92 min.
Kalbaanglų
Biudžetas2,3 mln. dolerių
IMDb įrašas

Ledi iš Šanchajaus (angl. The Lady from Shanghai) – 1947 m. režisieriaus Orson Welles sukurtas noiro filmas, kuriame jis atliko ir pagrindinį vaidmenį.

Pats Welles pasakojo, kad, pritrūkęs pinigų tuo metu kuriamam miuziklui „Aplink pasaulį per 80 dienų“, mainais į finansavimą sutiko kino kompanijai „Columbia Pictures“ nemokamai sukurti filmą pagal jų pasirinktą siužetą. Kai juosta buvo nufilmuota, kompanijos vadovai, pamatę galutinį produktą, pareikalavo jį permontuoti ir sutrumpinti jį beveik valanda. Dėl to juosta kino teatrus pasiekė tik 1948 m., tačiau vis vien buvo finansiškai nesėkminga. Dėl šios priežasties režisierius buvo įtrauktas į Holivudo kino kompanijų „juoduosius sąrašus“[1], o finansinė nesėkmė pagreitino jo ir pagrindinio vaidmens atlikėjos Rita Hayworth skyrybas. Tik praėjus daugiau kaip 20 metų filmas buvo pripažintas kaip vienas geriausių noiro stiliaus darbų, o 2018 m. netgi įtrauktas į JAV Nacionalinį kino registrą.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Niujorko Centriniame parke airis jūreivis Maiklas išgelbsti nuo užpuolikų moterį, vardu Elza. Ši pasirodo besanti garsiausio šalies advokato Arturo Banisterio žmona. Jiedu ruošiasi ilgai kelionei savo jachta ir žmona įkalba advokatą nusamdyti Maiklą į judviejų jachtą. Šis, nujausdamas kažką negero, nori atsisakyti, tačiau galiausiai pati Elza jį įtikina.

Jachta plaukianti kompanija nėra pati maloniausia: Arturas, sergantis poliomelitu ir gerokai vyresnis už žmoną, mėgsta visiems vadovauti, Elza atrodo nelaiminga ir įsimylėjusi Maiklą, o Arturo verslo partneris Džordžas Grisbis, tai pastebėjęs, pasiūlo Maiklui būdą užsidirbti pinigų. Jiedu turi imituoti Džordžo mirtį, kai neva Maiklas jį netyčia nušauna, o jis įkrenta į vandenį. Maiklas raštu turi prisipažinti, tačiau kadangi kūnas nebus rastas, jis nepateks į kalėjimą, o Grisbis gaus didelę draudimo sumą ir galės apsigyventi atokioje saloje. Maiklas planu pasidalina su Elza ir pasiūlo jai vėliau kartu pabėgti. Ši mėgina jį apkalbėti, tačiau Maiklas pasiryžęs eiti iki galo. Pirmoji plano dalis pavyksta, Džordžas dingsta vandenyje, o Maiklas, pastebėtas daugybės liudytojų, grįžta į miestą. Vis tik netrukus jis areštuojamas, nes policija iš tiesų randa Džordžo kūną. Maiklas atsiduria kalėjime, jį ginti imasi Arturas, tačiau akivaizdu, kad tiek jis, tiek pati Elza turi slaptų planų, apie kuriuos Maiklas pradžioje nieko nenutuokė...

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Rita Hayworth – Elza Banister
  • Orson Welles – Maiklas O‘Hara
  • Everett Sloane – Arturas Banisteris
  • Glenn Anders – Džordžas Grisbis
  • Ted de Corsia – Sidnis Brumas
  • Erskine Sanford – teisėjas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The British Film Institute Companion to Crime. Vol. 1997, part 2. University of California Press, 1997. ISBN 9780520215382. Page 197.