LeBron James

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Lebron James)
LeBron James
Asmeniniai duomenys
Gimimo data 1984 m. gruodžio 30 d. (39 metai)
Gimimo vieta Akronas, OhajasJAV
Ūgis2,06 m
Svoris113 kg
PravardėKing James, LBJ, Chosen One, Bron-Bron, The Little Emperor
Klubas
Dabar žaidžia Los Angeles Lakers
Numeris6
Pozicija Lengvasis kraštas
NBA naujokų birža
2003 m.1 šaukimu,
Klivlando „Cavaliers“
Profesionalūs klubai
2003–2010
2010–2014
2014–2018
2018–dabar
Klivlando „Cavaliers“
Majamio „Heat“
Klivlando „Cavaliers“
Los Andželo „Lakers“
Šalies rinktinė
2004Jungtinės Amerikos Valstijos JAV

Medaliai
Olimpinės žaidynės
Auksas Londonas 2012 JAV
Auksas Pekinas 2008 JAV
Bronza Atėnai 2004 JAV
Pasaulio krepšinio čempionatai
Bronza Japonija 2006 JAV
Amerikos krepšinio čempionatai
Auksas Las Vegasas 2007 JAV

Lebronas Reimonas Džeimsas (angl. LeBron Raymone James, g. 1984 m. gruodžio 30 d.) – JAV krepšininkas, žaidžiantis NBA lygoje besivaržančioje Los Andželo „Lakers“ komandoje. 2003 metais krepšininką 1 šaukimu pasirinko Klivlando „Cavaliers“ klubas. 2010 m. liepos 9 d. pasirašė šešerių metų sutartį su Majamio „Heat“ klubu. 2014 m. grįžo į Klivlandą. 2018 m. liepos 9 d. oficialiai pasirašė su Los Andželo „Lakers“.[1] Lengvojo bei sunkiojo kraštų pozicijose žaidžiantis L. Džeimsas laikomas vienu geriausių visų laikų krepšininku.

2023 m. vasario 8 d. žaidėjas tapo visų laikų NBA rezultatyviausiu žaidėju. Jis aplenkė iki tol pirmavusį Karimą Abdul-Džabarą.[2]

Nuo 2004 m. atstovauja JAV vyrų krepšinio rinktinei.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šio puslapio ar jo dalies stilius neatitinka Vikipedijos kalbos standartų.
Jei galite, pakoreguokite stilių, kad tiktų enciklopedijai. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.

Cleveland Cavaliers (2003–2010)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2003–2004 m. sezonas: debiutas NBA[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Savo debiutiniame sezone NBA L. Džeimsas „Cleveland Cavaliers“ gretose vidutiniškai rinkdavo po 20,9 taško, atlikdavo po 5,9 rezultatyvaus perdavimo ir 2004 m. buvo paskelbtas NBA metų naujoku.[3]

2004–2005 m. sezonas: antrieji metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

L. Džeimso taškų vidurkis šoktelėjo iki 27,2 taško, Lebronas pirmą kartą paskelbtas All-Star startinio penketo žaidėju. Tačiau „Cavaliers“ nepateko į atkrintamąsias varžybas, nes po reguliariojo sezono dalinosi 8-9 vietas su „New Jersey Nets“ (dabartine „Brooklyn Nets“) komanda ir pralaimėjo jai dėl patekimo į atkrintamąsias.

2005–2006 m. sezonas: įsibėgėjimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiame sezone L. Džeimsas sumesdavo vidutiniškai po 31,4 taško, atkovodavo po 7 kamuolius, atlikdavo po 6,6 rezultatyvaus perdavimo. Reguliarųjį sezoną „Cavaliers“ baigė su 50 pergalių ir pateko į atkrintamąsias, kurių antrajame raunde sezoną užbaigė pralaimėdami Detroito „Pistons“ krepšininkams. Po čempionato pabaigos L. Džeimsas pasirašė trejų metų, 60 milijonų vertės kontraktą su galimybe pratęsti jį dar metams.

2006–2007 m. sezonas: sudužusi žiedų svajonė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

L. Džeimsas per sezoną vidutiniškai įmesdavo po 27,3 taško ir buvo antras kandidatas eilėje sezono MVP laimėti. Karalius padėjo „Cavaliers“ pirmą kartą laimėti Rytų Konferenciją ir atvedė komandą į finalą. Tačiau išsvajotų žiedų iškovoti nepavyko: „Cavaliers“ nusileido San Antonijaus „Spurs“ krepšininkams ir pralaimėjo finalo seriją 0-4.

2007–2008 m. sezonas: į superžvaigdžių tarpą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiame sezone L. Džeimsas vidutiniškai pelnė po 30 taškų, o „Cavaliers“ rytų konferencijoje užėmė ketvirtąja vietą. Šįkart Klyvlendo krepšininkai nukeliavo iki antrojo Playoffs raundo, kuriame „Cavaliers“ pralaimėjo būsimiesiems čempionams Bostono „Celtics“ krepšininkams 3-4.

2008–2009 m. sezonas: sėkmingas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis sezonas L. Džeimsui bei „Cavaliers“ buvo sėkmingas. Klyvlendo krepšininkai iškovojo 66 pergales, užėmė pirmąją vietą lygoje, o L. Džeimsas buvo išrinktas naudingiausiu sezono žaidėju. Tačiau kelią į finalą pastojo Orlando „Magic“ komanda, kuri konferencijos finale 4-2 nugalėjo Klyvlendo ekipą.

2009–2010 m. sezonas: paskutiniai metai Ohajuje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paskutiniame sezone prieš tampant laisvuoju agentu L. Džeimsas „Cavaliers“ gretose įmesdavo po 28,4 taško ir, pasibaigus reguliariajam sezonui, iškovojo antrą sezono MVP iš eilės. „Cavaliers“ vėl baigė sezoną pirmoje vietoje, o atkrintamosiose pralaimėjo būsimiesiems finalininkams, Bostono „Celtics“ ekipai.

Miami Heat (2010–2014)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. vasara: „lemtingas sprendimas“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai 2010 m. liepos 7 d. L. Džeimsas nutarė oficialiai pareikšti sprendimą dėl savo karjeros NBA ateities, ESPN televizija tiesiogiai transliavo interviu su L. Džeimsu specialioje laidoje „sprendimas“. Laidoje L. Džeimsas pareiškė, jog jis palieka Klyvlendo „Cavaliers“ komandą ir keliasi į Majamį, kur prisijungia prie kitų superžvaigždžių Dveino Veido ir Kriso Bošo bei papildo Majamio „Heat“ gretas. Šis Lebrono sprendimas sukėlė daug aistrų visoje JAV. Klyvlendo gerbėjai degino 23 numeriu pažymėtus L. Džeimso marškinėlius, o Majamio aistruoliai netvėrė džiaugsmu. Anot L. Džeimso, krepšininkas Floridos ekipą pasirinko dėl to, jog nori iškovoti čempionų žiedus. Majamio komanda pilnai sukomplektavo „didįjį trejetą“.

2010–2011 m. sezonas: neišsipildžiusi svajonė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors ir sezono startas Majamio komandai nebuvo toks stiprus, Floridos ekipa sugebėjo prasibrauti iki finalo. Tačiau didysis triumfas neįvyko. „Heat“ klubas turėjo pripažinti Dalaso „Mavericks“ klubo pranašumą.

2011–2012 m. sezonas: čempionų žiedai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiame sezone L. Džeimsas vėl tapo sezono MVP. Majamio ekipa nepaliko varžovams jokių vilčių – „Heat“ klubas nukeliavo iki pat finalo, kuriame nuginklavo Oklahomos „City Thunder“ komandos krepšininkus su Kevinu Durantu priešakyje. L. Džeimsas buvo pripažintas naudingiausiu finalo žaidėju.

2012–2013 m. sezonas: apgintas titulas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio sezono scenarijus labai panašus į praėjusio: Majamio „Heat“ sezoną pabaigė pirmoje vietoje, L. Džeimsas tapo sezono MVP, o „Heat“ ekipa apgynė titulą, finale laimėdami seriją prieš San Antonijaus „Spurs“ krepšininkus 4-3. Ypač įsimintinos buvo šeštosios finalo serijos rungtynės, kurių herojumi tapo Rėjus Alenas, pataikęs stebuklingą tritaškį ir sudaužęs „Spurs“ krepšininkų viltis laimėti titulą. L. Džeimsas vėl buvo išrinktas naudingiausiu finalo serijos žaidėju.

2013–2014 m. sezonas: San Antonijaus kerštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiame sezone L. Džeimsas vidutiniškai rinko po 27,1 taško. „Heat“ klubas ketvirtus metus iš eilės vedami „Didžiojo Trejeto“ laimėjo rytų konferenciją ir pateko į finalą. Tačiau šįkart Majamio krepšininkai nusileido tiems patiems „Spurs“ krepšininkams 1-4, prieš kuriuos laimėjo praeitų metų finale.

Sugrįžimas į Cavaliers (2014–2018)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2014 m. vasara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši vasara „Heat“ ekipai buvo įtempta bei permaininga. Visi trys „Didžiojo Trejeto“ žaidėjai – D. Veidas, L. Džeimsas, K. Bošas – nusprendė nutraukti savo sutartis ir tapti laisvaisiais agentais. Nors dauguma manė, jog žaidėjai taip pasielgė norėdami padidinti Majamio „Heat“ „algų kepurę“, tačiau L. Džeimsas pasielgė kitaip: „Karalius“ nusprendė sugrįžti į gimtąją Ohajo valstiją, grįžti į Klyvlendo „Cavaliers“ gretas. Majamio aistruoliai neslėpė pasipiktinimo, o pati „Heat“ ekipa prarado tūkstančius aistruolių. „Aš grįžtu namo.“ – pareiškė krepšinio supertalentas.

2014–2015 m. sezonas: naujas „Didysis trejetas“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grįžęs į „Cavaliers“ L. Džeimsas prisijungė prie jau komandoje buvusios žvaigždės Kairy Irvingo. Netrukus į komandos gretas įsitraukė ir Minesotos „Timberwolves“ lyderis Kevin Love. Šįkart Klyvlendo ekipa buvo nusitaikiusi į čempionų titulą. Šį sezoną „Cavaliers“ nukeliavo į NBA finalą, bet pralaimėjo „Golden State Warriors“ kovoje dėl NBA žiedų 4-2.

2015-2016 m. sezonas: Kerštas Kariams[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Cavaliers“ šį sezoną vedami L. Džeimsas, K. Irvingo, K. Love nesunkiai užėmė pirmą vietą rytų konferencijoje. Atkrintamosiose varžybose „Cavaliers“ puikiai žaidė ir lengvai pateko į NBA finalą, o ten jau laukė praeitų metų priešininkai „Golden State Warriors“ komanda. „Warriors“ NBA finale laiminėjo 3-1 ir jiems reikėjo tik laimėti vienerias rungtynes, kad taptu NBA čempionais antrus metus iš eilės. Tačiau vieną „Warriors“ lyderių diskvalifikavo vienerioms rungtynėms ir rezultatas tapo 3-2. Šeštosios rungtynės vyko „Cavaliers“ arenoje, todėl sirgalių pagalba jie nugalėjo „Warriors“ ir išlygino finalo seriją 3-3. Septintosios NBA finalo rungtynės vyko „Warriors“ arenoje. Visos rungtynės vyko taškas į tašką, tačiau paskutinėmis minutėmis K. Irvingo pataikytas tritaškis ir L. Džeimso bauda pakeitė finalo likimą ir laimėjo NBA finalą tapdami vieninteliai istorijoje tapę NBA čempionais pralaiminėdami finalo serijoje 3-1.

Los Angeles Lakers (nuo 2018)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2018 – dabar: Los Andželo „Lakers“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2018 metų NBA laisvųjų agentų rinka nestokojo superžvaigždžių, viena jų – L. Džeimsas. Viso sezono metu netrūko gandų apie Karaliaus vasaros planus. Jis buvo siejamas su tokiomis komandomis, kaip Los Andželo „Lakers“, Filadelfijos „76ers“, Hiustono „Rockets“. Po dar vieno nesėkmingo NBA finalo, kurį „Cavaliers“ pralaimėjo 4:0, L. Džeimsas nusprendė, kad jam jau gana Rytų Konferencijos ir paskleidė nežinią visoje NBA dėl savo tolimesnės ateities. 2018 m. liepos 2 d. L. Džeimsas padėkojo „Cavaliers“ fanams ir pranešė, kad keliasi į Los Andželo „Lakers“. Su Kalifornijos klubu pasirašė 4 metų kontraktą.

2018-2019 m. sezonas: Nesėkmingas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonui prasidėjus Los Andželo „Lakers" vedami L. Džeimso vakaruose buvo viena iš stipriausių komandų ir atrodė, kad Los Andželo „Lakers" pirmą kartą po 6 metų žais atkrintamosiose varžybose. Gruodžio 25 d. žaidžiant prieš NBA čempionus „Golden State Warriors" krepšininkus, L. Džeimsas patyrė stiprią kirkšnies traumą. Jis praleido 17 rungtynių dėl šios traumos, tai daugiausiai per jo visą 16 metų karjerą NBA. Be geriausio krepšininko Los Andželo komanda pradėjo pralaiminėti rungtynes ir iškrito iš vakarų konferencijos aštuntuko. L. Džeimsas 2019 m vasarį tapo 5-uoju krepšininku, kuris pelnė 32000 taškų per NBA karjerą. 2019 m. kovo 6 d. L. Džeimsas aplenkė Maiklą Džordaną visų laikų rezultatyviausių krepšininkų sąraše ir pakilo į 4-ąją vietą. L. Džeimsas šį sezoną sužaidė tik 55 rungtynes iš 82, tai mažiausias sužaistų rungtynių skaičius per visą jo karjerą NBA. Paskutinius 8 metus iš eilės NBA finaluose žaidęs L. Džeimsas, nesugebėjo patekti į atkrintamąsias varžybas pirmą kartą nuo 2005 metų.

2022-2023 m.: rezultatyviausias žaidėjas NBA istorijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2022 m. gruodį L. Džeimsas tapo antruoju žaidėju NBA istorijoje (po M. Džordano), būdamas vyresniu nei 35 m. amžiaus ir rungtynėse pelniusiu daugiau nei 40 taškų bei nepadariusiu nei vienos klaidos.[4]

2023 m. vasario 7 d. rungtynėse su Oklahomos komanda L. Džeimsas pasiekė 38 388 karjeros taškų ribą ir tapo rezultatyviausiu žaidėju NBA istorijoje.[5][6]

Statistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  GP Sužaista rungtynių   GS  Rungtynės startiniame penkete  MPG  Minutės per rungtynes
 FG%  Metimų iš žaidimo pataikymo procentas  3P%  Tritaškių metimų pataikymo procentas  FT%  Baudų metimų pataikymo procentas
 RPG  Atkovoti kamuoliai per rungtynes  APG  Rezultatyvūs perdavimai per rungtynes  SPG  Perimti kamuoliai per rungtynes
 BPG  Blokai per rungtynes  PPG  Taškai per rungtynes  Paryškinta  Karjeros rekordas
 †  Laimėjo NBA čempionų titulą  *  Pirmavo lygoje  ‡  NBA rekordas

NBA[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Reguliarusis sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Komanda GP GS MPG FG% 3P% FT% RPG APG SPG BPG PPG
2003–04 Klivlandas 79 79 39.5 .417 .290 .754 5.5 5.9 1.6 .7 20.9
2004–05 Klivlandas 80 80 42.4* .472 .351 .750 7.4 7.2 2.2 .7 27.2
2005–06 Klivlandas 79 79 42.5 .480 .335 .738 7.0 6.6 1.6 .8 31.4
2006–07 Klivlandas 78 78 40.9 .476 .319 .698 6.7 6.0 1.6 .7 27.3
2007–08 Klivlandas 75 74 40.4 .484 .315 .712 7.9 7.2 1.8 1.1 30.0*
2008–09 Klivlandas 81 81 37.7 .489 .344 .780 7.6 7.2 1.7 1.1 28.4
2009–10 Klivlandas 76 76 39.0 .503 .333 .767 7.3 8.6 1.6 1.0 29.7
2010–11 Majamis 79 79 38.8 .510 .330 .759 7.5 7.0 1.6 .6 26.7
2011–12 Majamis 62 62 37.5 .531 .362 .771 7.9 6.2 1.9 .8 27.1
2012–13 Majamis 76 76 37.9 .565 .406 .753 8.0 7.3 1.7 .9 26.8
2013–14 Majamis 77 77 37.7 .567 .379 .750 6.9 6.4 1.6 .3 27.1
2014–15 Klivlandas 69 69 36.1 .488 .354 .710 6.0 7.4 1.6 .7 25.3
2015–16 Klivlandas 76 76 35.6 .520 .309 .731 7.4 6.8 1.4 .6 25.3
2016–17 Klivlandas 74 74 37.8* .548 .363 .674 8.6 8.7 1.2 .6 26.4
2017–18 Klivlandas 82* 82* 36.9* .542 .367 .731 8.6 9.1 1.4 .9 27.5
2018–19 L.A. Lakers 55 55 35.2 .510 .339 .665 8.5 8.3 1.3 .6 27.4
2019–20 L.A. Lakers 67 67 34.6 .493 .348 .693 7.8 10.2* 1.2 .5 25.3
2020–21 L.A. Lakers 45 45 33.4 .513 .365 .698 7.7 7.8 1.1 .6 25.0
2021–22 L.A. Lakers 56 56 37.2 .524 .359 .756 8.2 6.2 1.3 1.1 30.3
2022–23 L.A. Lakers 55 54 35.5 .500 .321 .768 8.3 6.8 .9 .6 28.9
Karjera 1,421 1,419 38.1 .505 .345 .735 7.5 7.3 1.5 .8 27.2
Visų žvaigž. rungtynės[7] 19‡ 19‡ 27.5 .516 .304 .725 5.8 5.8 1.2 .4 22.4

Įkrintamosios[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Komanda GP GS MPG FG% 3P% FT% RPG APG SPG BPG PPG
2021 L.A. Lakers 1 1 34.9 .412 .500 .667 11.0 10.0 2.0 1.0 22.0
2023 L.A. Lakers 1 1 45.3 .571 .500 1.000 10.0 6.0 1.0 2.0 30.0
Karjera 2 2 40.1 .500 .500 .750 10.5 8.0 1.5 1.5 26.0

Atkrintamosios[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Komanda GP GS MPG FG% 3P% FT% RPG APG SPG BPG PPG
2006 Klivlandas 13 13 46.5 .476 .333 .737 8.1 5.8 1.4 .7 30.8
2007 Klivlandas 20 20 44.7 .416 .280 .755 8.1 8.0 1.7 .5 25.1
2008 Klivlandas 13 13 42.5 .411 .257 .731 7.8 7.6 1.8 1.3 28.2
2009 Klivlandas 14 14 41.4 .510 .333 .749 9.1 7.3 1.6 .9 35.3
2010 Klivlandas 11 11 41.8 .502 .400 .733 9.3 7.6 1.7 1.8 29.1
2011 Majamis 21 21 43.9 .466 .353 .763 8.4 5.9 1.7 1.2 23.7
2012† Majamis 23 23 42.7 .500 .259 .739 9.7 5.6 1.9 .7 30.3
2013† Majamis 23 23 41.7 .491 .375 .777 8.4 6.6 1.8 .8 25.9
2014 Majamis 20 20 38.2 .565 .407 .806 7.1 4.8 1.9 .6 27.4
2015 Klivlandas 20 20 42.2 .417 .227 .731 11.3 8.5 1.7 1.1 30.1
2016† Klivlandas 21 21 39.1 .525 .340 .661 9.5 7.6 2.3 1.3 26.3
2017 Klivlandas 18 18 41.3 .565 .411 .698 9.1 7.8 1.9 1.3 32.8
2018 Klivlandas 22 22 41.9 .539 .342 .746 9.1 9.0 1.4 1.0 34.0
2020† L.A. Lakers 21 21 36.3 .560 .370 .720 10.8 8.8 1.2 .9 27.6
2021 L.A. Lakers 6 6 37.3 .474 .375 .609 7.2 8.0 1.5 .3 23.3
2023 L.A. Lakers 16 16 38.7 .498 .264 .761 9.9 6.5 1.1 1.1 24.5
Karjera 282‡ 282‡ 41.3 .495 .331 .741 9.0 7.2 1.7 1.0 28.5

Pasiekimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „LeBron James agrees to four-year, $154-million contract with Los Angeles Lakers“. NBA.com. 2018-07-01. Nuoroda tikrinta 2018-07-03.
  2. Ilgai laukta akimirka: LeBronas Jamesas tapo rezultatyviausiu visų laikų NBA žaidėju
  3. Gordon, Roger (2021). Tales from the Cleveland Cavaliers Locker Room: The Rookie Season of LeBron James. Simon and Schuster. p. 173. ISBN 978-1-68358-392-9.
  4. Singh, Shailesh (2022-01-01). „LeBron James joins Michael Jordan in the legendary old man list after his banging performance against Blazers“. FirstSportz. Nuoroda tikrinta 2022-01-04.
  5. „LeBron James breaks the NBA career scoring record, passing Kareem Abdul-Jabbar“. NPR. 2023-02-07. Nuoroda tikrinta 2023-02-07.
  6. „LeBron James breaks Kareem Abdul-Jabbar's NBA scoring record“. ESPN. 2023-02-07. Nuoroda tikrinta 2023-02-08.
  7. „NBA All-Star Career Stats“. Basketball-Reference.com. Nuoroda tikrinta February 22, 2022.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]