Lauda (korporacija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Lauda – lenkakalbių studentų korporacija įkurta 1927 m. gruodžio mėnesį Lietuvos universitete. Korporacijos pavadinimas „Lauda“ kilęs iš Kauno regione tekančios upės Liaudės pavadinimo, kuriuo vietos lenkakalbiai gyventojai vadino ir visą regioną Liauda, nes iš šio regiono kaimų buvo kilę daug lenkų studentų, studijavusių Lietuvos universitete.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1927 m. gruodžio mėnesį „korp! Arkonia“ (įkurta 1879 m. Rygos universitete) filisteriai nusprendė steigti lenkų studentų korporaciją Kaune. 1928 m. gegužės 3 d. Lietuvos universiteto senatas patvirtino „Korp! Lauda“ įstatus. Tų pačių metų birželio 17 d. įvyko steigiamasis susirinkimas, kurio metu buvo suteiktos spalvos penkiems korporacijos steigėjams, o septyniolikai „Korp! Arkonia“ filisterių suteiktas garbės filisterių statusas.

1928 m. rudenį korporacijos nariai vyko į Varšuvą pasirašyti draugiškumo sutarties su savo steigėjais „Korp! Arkonia“. Vizitas į Varšuvą pakartotas ir pavasario semestrą, ten dalyvaujant „Korp! Arkonia“ sąskrydyje. 1932 m. korporacija persikėlė į naujas patalpas. Naujai pastatytuose Lenkų kredito draugijos rūmuose, pirmajame aukšte buvo specialiai suprojektuoti trys miegamieji skirti korporantams. Šį pastatą suprojektavo Edmundas Alfonsas Frykas. Kaune veikusi korporacija dažniau bendradarbiavo su lenkiškomis korporacijomis okupuotame Vilniuje, pvz. „Korp! Polonia“, ar pačioje Lenkijoje, nei su veikusiomis Kaune.

Nuo 1938 m. Vytauto Didžiojo universitete įsigaliojo senato sprendimas, kad mažumų studentiškos organizacijos turi turėti bent 25 narius. Pagal 1937 m. studentų korporacijų Vytauto Didžiojo universitete narių skaičių „korp! Lauda“ turėjo tik 18 studentų. Šio reikalavimo neatitikusi korporacija buvo priversta nutraukti oficialią veiklą, tačiau nors ir nebenešiodami studentiškų ženklų korporantai nenutraukė savo veiklos. 1939 m. rudenį korporacija turėjo apleisti savo patalpas Lenkų kredito draugijos rūmuose ir persikelti į dviejų kambarių palėpę, kur jie ir užbaigė 1939-1940 mokslo metus. 1939 m. rugsėjį dalis korporacijos narių savanoriškai išreiškė siekį prisijungti prie Lenkijos kariuomenės, nes tuo metu Lenkija jau buvo puolama Vokietijos armijos.

Sovietiniais metais korporacija "Lauda" negalėjo veikti oficialiai, tačiau neretai susitikdavo paminėti savo švenčių. 2008 m. korporacija oficialiai atsikūrė Sopote. Šiuo metu "Lauda" veikia Gdanske ir priima Gdansko, Sopoto ir Gdynės studentus.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]