Laboratorija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Laboratorijos)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Biochemijos laboratorija
Neorganinės chemijos laboratorija Vilniaus universitete

Laboratorija – vieta (kambarys, kambarių grupė, pastatas) su visa reikiama įranga atlikti mokslinius tyrimus, bandymus, matavimus.

Laboratorijos būna:

  • tiriamosios - jose atliekami tiriamieji mokslų ir technologijų eksperimentai. Tai universitetų, mokslinių institutų ir kitokių tyrimo organizacijų laboratorijos.
  • diagnostinės laboratorijos (medicina, veterinarija, augalų apsauga) - jose diagnozuojamos ligos ir fiziologinės būsenos, nustatomi ligų sukėlėjai ir pan. Šiose laboratorijose nekuriami nauji metodai, netikrinamas jų patikimumas (tai atliekama tyrimo laboratoratorijose), o naudojami patikrinti veksmingi metodai. Tai ligoninių, poliklinikų, ambulatorijų ir pan. laboratorijos.
  • gamybinės laboratorijos - jose įvertinamos žaliavos, tarpiniai produktai, jų kokybė, nustatomi priedai, kurių įdėjus galima kompensuoti nukrypimus nuo reikiamų savybių. Tai gamyklų, fabrikų ir pan. laboratorijos.
  • gamybos laboratorijos - jose atliekamos gamybos operacijos (pvz., fotolaboratorijose ryškinamos fotomedžiagos).
  • kokybės laboratorijos - jose atliekami gaminių (maisto produktų, dažų, audinių ir pan.) ir prekių kokybės ir saugos tyrimai.

Sauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laboratorijoje dažnai yra daug daugiau įvairių pavojaus šaltinių nei paprastame kambaryje, todėl reikalingos ir padidintos atsargumo priemonės tam, kad išvengti pavojų. Prieš pradėdamas dirbti laboratorijoje žmogus visada turi susipažinti su saugos taisyklėmis ir su tvarka kaip be panikos greitai ir teisingai likviduoti įvykusius nelaimingus atsitikimus.