Kyrtanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kyrtanas arba sankyrtanas skr. कीर्तन = IAST: kīrtana- „(pa)minėjimas, kartojimas, pasakymas, pasakojimas“) – hinduistų religinės muzikos žanras; iš Indijos kilusi šventų giesmių (mantrų) atlikimo tradicija, praktikuojama hinduistų šventykluose, ašramuose, religinėse grupėse; turinį sudaro kolektyvinis religinio turinio tekstų giedojimas ar Dievo vardų kartojimas.

Giesmę pradeda vedantysis, o kiti (atlikėjai, klausytojai) vėliau atsako (pritaria) jo maldai. Mantroms pritariama įvairiais instrumentais: fisharmonija, mridanga, cimbolais, vakaruose naudojama ir gitara, smuikas bei kiti instrumentai.

Kyrtanas yra svarbi dvasinė praktika vaišnavizmo tradicijoje Bhakti jogoje, sikhizme, dalyje budizmo krypčių ir kt. Tai vienas iš jogos ir meditacijos būdų. Kirtanas yra grupinė mantros kartojimo forma, o asmeninė malda vadinama džapa. Vaišnavizme populiarios kirtanu atliekamos mantros yra „Harė Krišna“, „Om Namahaja Šiva“, tačiau yra ir daug kitų.

Bhagadvadgytoje rašoma, jog Krišna sakęs, kad didžios sielos nuolat kartoja jo vardą. XVI a. prasidėjus Indijos dvasiniam atgimimui kyrtano tradicija paplito po šalį, o susikūrus Krišnos sąmonės bendrijai – po visą pasaulį.

Indų filosofijoje teigiama, kad kyrtanas aktyvuoja čakras, leidžia patirti ekstazės, ramybės, sąjungos su Dievu, didelės meilės pojūtį. Atliekant kyrtaną neretai šokama, šokiu siekiama atsiverti, išreikšti meilę Dievui, nors galima atlikti ir ramiai sėdint.