Kusara

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kusara (Kussara, Kushshar) – buvęs miestas, miestas valstybė Mažojoje Azijoje.

Anksčiau tapatintas su Ališar Hiujuku, bet vėliau imta manyti, kad Kusara buvo labiau pietuose, galbūt Antitauro regione, ir per jį ėjo prekybinis maršrutas iš Asirijos (jame buvo asirų prekybinė faktorija). Galbūt jis buvo netoli vėlesnės romėnų gyvenvietės Commana Cappadociae.

Kusara labiausiai klestėjo apie 1900–1750 m. pr. m. e., kuomet joje buvo Pithanos ir jo sūnaus Anitos dinastijos sostinė. O vėliau jų valstybės centras persikėlė į Kanešą. Hetitų valstybė kaip karinė ir politinė galia pirmiausia buvo sukurta Kusaroje, nors Anitos su Hatušiliu I bei pastarojo palikuonimis nesiejo kraujo giminystė. Užimdamas sostą (~1650 m. pr. m. e.) Hatušilis I buvo įsikūręs Kusaroje, bet netrukus savo sostinę perkėlė į Hatušą, tuomet dar griuvėsius. Tačiau jis Kusaroje tebeturėjo rūmus Kusaroje, nes čia prieš savo mirtį buvo surengęs didžiąją sueigą.

Atrodytų nepaaiškinama, kodėl jis sostinę perkėlė šiaurėn, tolyn nuo vietovių, iš kur lengva būdavo susiekti su Sirija ir Mesopotamija. Juk tuo metu valdė tas karalius, kuris įtraukė hetitų valstybę į Artimųjų Rytų civilizacijų centro politinius ir karinius reikalus. Manoma, kad priežastis buvo nuolatinė kaškų genčių antpuolių grėsmė šiaurėje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Burney Charles (2004) Historical Dictionary of the Hittites Historical Dictionaries of Ancient Civilizations and Historical Eras. p.169