Kubos voratinklis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kubos voratinklis

PavadinimasWasp Network
Kilmės šalis Prancūzija
Brazilija
Ispanija
Belgija
RežisieriusOlivier Assayas
Scenaristas (-ai)Olivier Assayas
Metai2019
Žanrasdrama
Trukmė123 min.
Kalbaanglų, ispanų
ir rusų
Biudžetas10,53 mln eurų
IMDb įrašas

Kubos voratinklis (angl. Wasp Network) – 2019 m. sukurtas filmas pagal brazilų rašytojo Fernando Morais romaną „Paskutinieji Šaltojo karo kariai“ (isp. Os Últimos Soldados da Guerra Fria ), pasakojantį apie Kubos šnipų veiklą JAV teritorijoje praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje. Juosta paremta tikrais įvykiais, žinomais kaip „Kubos penketukas“ (angl. Cuban Five).

Filmas debiutavo Venecijos kino festivalyje, o nuo 2020 m. birželio rodomas ir Netflix platformoje.[1]

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Lėktuvo pilotas Renė Gonzalesas, palikęs nieko neįtariančias žmoną Olgą bei dukrą namuose, nedideliu lėktuvu nuskrenda iš Kubos į Majamį, kur paprašo politinio prieglobsčio. Čia jis prisijungia prie Kastro oponentų, jų organizacijos „Pagalbos broliai“ ir padeda kitiems Kubos pabėgėliams pasiekti JAV krantus. Tačiau ši organizacija taip pat užsiima narkotikų kontrabanda, o gautus pinigus neva naudoja būsimai kovai su Kubos režimu. Renė tenka ne kartą kirsti Kubos teritoriją, mėtyti atsišaukimus virš miestų. Valdžios atstovai nuolat juos gasdina naikintuvais, tačiau pasipriešinimui vadovaujantys žmonės tikri, kad ginklai nebus panaudoti.

Chuanas Pablas Rokė yra dar vienas Kubos pilotas, kuris pabėga iš šalies į Gvantanamo karinę bazę. Atvykęs į Majamį jis tampa FTB informatoriumi, taip pat skraido su „Pagalbos broliais“, susipažįsta su gražuole Ana ir sukuria šeimą.

Renė žmona Olga po eilės metų prašymų gauna leidimą kartu su dukra išvykti pas vyrą į JAV. Išlydėdamas pareigūnas jai papasakoja, kad Renė yra Kubos valdžios agentas ir jo pabėgimas buvo surežisuotas tam, kad pavyktų įsilieti į teroristines atakas organizuojančių Floridos kubiečių gretas.

Po sėkmingos operacijos, kuomet buvo suimtas sprogimus viešbučiuose įvykdęs Raulis Leonas, Renė slapta išvyksta atgal į Kubą, o Ana apie tai sužino iš televizijos laidos. Netrukus suimamas Renė bei kiti Kubos valdžiai dirbę agentai.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Penelope Cruz – Olga Salanujeva – Gonzales
  • Edgar Ramirez – Renė Gonzalesas
  • Wagner Moura – Chuanas Pablas Rokė
  • Ana de Armas – Ana Margarita
  • Gael Garcia Bernal – Gerardo Hernandesas
  • Tony Plana
  • Leonardo Sbaraglia

Pagrindiniai apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Wasp Connection“. variety.com. Nuoroda tikrinta 2021-12-16.