Krystyna Janda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Krystyna Janda

Krystyna Jolanta Janda (g. 1952 m. gruodžio 14 d. Starachovicėse) – lenkų kino ir teatro aktorė, režisierė, rašytoja, dainininkė; Varšuvos „Polonia“ teatro meno direktorė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigė Varšuvos Plastikos licėjų (lenk. Zespół Państwowych Szkół Plastycznych im. Wojciecha Gersona w Warszawie).

Dar studijų laikas debiutavo A. Čechovo telespektaklyje „Trys seserys“ 1974 m. Nuo 19761987 m. dirbo Varšuvos „Ateneum“ teatre.

Kine debiutavo 1976 m. Andrzej Wajda režisuotame filme „Žmogus iš marmuro“ (lenk. Człowiek z marmuru). Tačiau ekrane yra pasirodžiusi ir anksčiau. Vaidina dažniausiai stiprias, turtingo vidinio pasaulio moteris. Garsiausi jos vaidmenys filmuose „Žmogus iš geležies“ (lenk. Człowiek z żelaza), „Tardymas“ (lenk. Przesłuchanie) ir „Mano mamos gerbėjai“ (lenk. Kochankowie mojej mamy).

Kaip dainininkė debiutavo 1977 m. Opolėje.

Vaidina kine ir teatre be pertraukų, režisuoja teatre ir televizijoje. Teatre suvaidino apie 60 vaidmenų. Turėjo daug monospektaklių, kurių kiekvienas susilaukė didelio pasisekimo. Turėjo 45 vaidmenis televizijoje ir apie 50 kine.

K. Janda yra viena iš mėgstamiausių režisieriaus A. Wajdos aktorių. Už vaidmenį filme „Tardymas“ laimėjo auksinę palmės šakelę Kanų kino festivalyje. Yra laikoma viena didžiausių XX a. aktorių.