Kritinė Masė (akcija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vienas iš daugelio Kritinės Masės logo

Kritinė Masė (angl. Critical Mass) – tai visame pasaulyje paskutinį mėnesio penktadienį vykstanti akcija, kurioje žmonės su dviračiais ir savaeigiu transportu važinėjasi miestų gatvėmis. „Kritinė masė“ (toliau KM) neturi vadovų ir tikslų, tik susitikti kartą per mėnesį ir džiaugtis važiavimo saugumu. Kritikai (daugiausia automobilininkai) sako, jog tai yra eismo trikdymas, neleidžiantis eismui normaliai funkcionuoti.

Istorija ir virsmas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo tada, kai pirmą kartą toks pasivažinėjimas įvyko San Franciske 1992 m., „Kritinė masė“ padarė nenuginčijamą poveikį vietinių valdžių ir miesto planuotojų supratimui apie dviratininkų poreikius miestuose. Be to, „Kritinė masė“ įvyko jau daugiau kaip 325 miestuose visame pasaulyje. San Franciske, tradicinė „Kritinės masės“ pradžia yra Justin’o Herman’o aikštėje, Marketo gatvės gale.

„Kritinė masė“ skiriasi nuo daugelio kitų visuomeninių judėjimų savo organizacine struktūra. „Kritinė masė“ pretenduoja būti „organizuotas atsitiktinumas“, be lyderių, be organizatorių, be jokios narystės. Pavyzdžiui, angliškas terminas „Xerocracy“ buvo sudarytas, kad nusakytų, kaip yra išrenkamas „Kritinės masės“ maršrutas: sugalvoti pasiūlymai paruošiami išdėstant viską žemėlapyje ir išdalinami dviratininkams.

Dažniausiai didelė dalis dviratininkų seka paskui ilgai negalvojančius būrio priekyje, tačiau kiti maršrutą apgalvoja dieną prieš tai, išsirinkdami populiariausius kelius. Kai kurie, kur važiuos, pasirenka pagal susitarimą. Šie metodai leidžia akcijai dažniausiai vykti be susitikimų, struktūros, vidaus politikos ir taip toliau.

Terminas „Kritinė masė“ buvo pasiskolintas iš amerikiečio, rikšų dviračių bei kitų žmogaus jėga varomų transporto priemonių dizainerio Džordžo Bliso pastebėjimo. Viešėdamas Kinijoje, jis atkreipė dėmesį, kad eismo dalyviai, motoriniai ir bemotoriai, turėjo sutartinį būdą, kaip susiderėti nereguliuojamoje sankryžoje. Eismas šiose sankryžose užsikimšdavo, kol paskutinieji pasiekdavo kritinę ribą ir tada masė būdavo priversta judėti per sankryžą. Šis terminas buvo paminėtas Tedo Vaito dokumentiniame filme „Return of the Scorcher“ (1992) ir vėliau pritaikytas „Kritinės masės“ judėjimui.

„Kritinė masė“ Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilnius, 2005 m. gegužės 27 d.
Vilnius, 2005 m. gegužės 27 d.

2005 m. gegužės mėnesio paskutinį penktadienį „Kritinė Masė“ pirmą kartą Lietuvoje susibūrė Vilniuje. Renginyje dalyvavo apie 235 žmonių,[reikalingas šaltinis] renginys nušviestas LRT laidoje „Keliai, mašinos, žmonės“.

2006 m. balandžio 28 d. keturių šimtų dviratininkų masė pradėjo naująjį sezoną pajudėdama Vilniaus gatvėmis, bendru dviratininkų susitarimu nuspręsta, jog kiekvieno mėnesio pasivažinėjimas prasidės Katedros aikštėje, 18:00.[1]

Nuo 2006 m. pavasario „Kritinės masės“ žygiai prasidėjo Kaune.

2007 m. liepos 27 d. Vilniuje įvykusi „Kritinė masė“ susilaukė išskirtinio policijos dėmesio. Penki ekipažai, kurį laiką griežtai lydėję „Kritinę masę“, nusprendė pastoti jai kelią, užblokavę gatvę Jogailos g. ir Gedimino pr. sankirtoje. Buvo suimti penki dviratininkai ir nubausti 15-40 litų baudomis. Dviratininkai buvo nubausti, nes važiavo ne kelkraščiu, o viduryje gatvės (pagal šiuo metu galiojančias kelių eismo taisykles dviratininkai turi važiuoti kuo arčiau dešiniojo krašto). Įvykis buvo simboliškai nušviestas žiniasklaidoje.

2008 m. kovo 27 d. „Kritinė masė“ startavo Klaipėdoje. Rugpjūčio 29 d. „Kritinė Masė“ startavo Panevėžyje.

2009 m. gegužės 29 d. „Kritinė masė“ startavo Šiauliuose. Tais pat metais „Kritinė masė“ prasidėjo ir Kėdainiuose.

2010 m. balandžio 30 d. „Kritinė Masė“ startavo Šilutėje.

2010 m. Vilniuje yra sukurta yra sukurta „Kritinės masė Vilniuje“ Facebook grupė. Joje skelbiama, kur ir kada vyks „Kritinės masės“ važiavimai Vilniuje (skelbiama tik apie Vilniaus m. „Kritinę masę“).

2010 m. gegužės 11 d. Vilniuje startavo „Naktinė kritinė masė“. Priešingai, nei paprastos kritinės masės – Naktinės kritinės masės esmė naktinio Vilniaus miesto tyrinėjimas. Naktinės kritinės masės pradininkas Edgaras Žukauskas. Priešingai nei paprasta kritinė masė, vykstanti ištisus metus, naktinė kritinė masė vykta kiekvieną antrą mėnesio penktadienį 23:00 dviračių sezono metu (nuo kovo iki rugsėjo).

2015 m. rugpjūčio 28 d. Vilniaus „Kritinės masės“ susirinkimo laikas kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį pakeistas iš 18 val. į 19 val.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]