Jonas Kristupas Glaubicas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kristupas Glaubicas)
Šv. Jonų bažnyčios fasadas, žymiausias K. Glaubico kūrinys
Bazilijonų vienuolyno vartai
Misionierių bažnyčia

Jonas Kristupas Glaubicas (Johan Christoph Glaubitz; apie 1700 m., Svidnica (Silezija) – 1767 m. kovo 30 d. Vilniuje, palaidotas liuteronų kapinėse) – žymiausias vėlyvojo baroko, rokoko stiliaus architektas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Glaubicas Kristupas Jonas (Johann Christoph Glaubitz) gimė Šveidnice, Silezijoje, ir praleido ten pirmuosius 37 savo gyvenimo metus. Sprendžiant iš ankstyvosios kūrybos formų ir ornamentų, primenančių ankstyvąją Vokietijos rokoko architektūrą, studijavo Pietų Vokietijoje. 1737, 1748 ir 1749 m. gaisrai stipriai nusiaubė Vilnių. J. K. Glaubicas dalyvavo atskirų pastatų ir jų ansamblių atstatymo, rekonstrukcijos ir statybos darbuose – pradedant nuo namo Švento Mikalojaus g., kuriame su šeima gyveno iki 1749 m. 1749 m. iš evangelikų liuteronų bendruomenės išsinuomojo namą, kuriame gyveno iki mirties.

Iki 1737 m. J. K. Glaubicas buvo evangelikų liuteronų bendruomenės tarybos nariu ir architektu. 1737–1744 m. jis atstatė ir vėlyvojo baroko stiliumi rekonstravo evangelikų liuteronų bažnyčią ir šalia esančius bendruomenės pastatus. Pagal jo projektą ir jam dalyvaujant 1741–1742 m. bažnyčioje įrengtas puošnus barokinis altorius.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal J. K. Glaubico projektus Vilniuje pastatytos ir rekonstruotos skirtingų konfesijų bažnyčios.

Projektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jono Kristupo Glaubico vardu yra pavadinta viena Vilniaus miesto gatvė (Pašilaičių seniūnija, Tarandė).