Kristina Jagminaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kristina Jagminaitė (g. 1948 m. gruodžio 25 d. Kaune) – Lietuvos smuikininkė, pedagogė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tėvas Henrikas Jagminas. 1972 m. baigė Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos D. Cyganovo klasę, 1974 m. šios konservatorijos asistentūrą.

19721978 m. griežė Lietuvos kameriniame orkestre. 19781993 m. Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisterė. 1989 m. Balstogės, Liublino simfoninių orkestrų, Frederiko Šopeno kamerinio orkestro (Lenkija) koncertmeisterė. Nuo 1993 m. gyvena Norvegijoje, griežia Stavangerio simfoniniame orkestre ir kaip solistė. Nuo 2004 m. dėsto Stavangerio universitete ir Stavangerio kultūros mokykloje.

Koncertuoja kaip solistė ir kaip įvairių kamerinių ansamblių smuikininkė, su orkestrais – žymiausiose koncertų salėse. Griežė su smuikininkais R. Katiliumi, M. Melničenka, J. Bašmetu. Repertuarą sudaro baroko, klasikinė ir XX a. muzika. Su Lietuvos kameriniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Stavangerio simfoniniu orkestru ir Lenkijos Frederiko Šopeno kameriniu orkestru gastroliavo daugelyje Europos šalių. Tobulinosi F. Briugeno meistriškumo kursuose. Nuo 2002 m. World Orchestral Musicians Directory susivienijimo Paryžiuje narė.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Birutė ŽalalienėKristina Jagminaitė. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VIII (Imhof-Junusas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 471 psl.