Kristina Ališauskaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kristina Ališauskaitė (g. 1984 m.) – tapytoja.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kristina Ališauskaitė (g. 1984) gimė Lietuvoje, Klaipėdoje. 2009 metais baigė tapybos magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Po studijų buvo įvertinta Baltijos šalių konkurso „Jaunojo tapytojo“ publikos prizu (2013). 2014 metais gavo Kultūros ministerijos individualią stipendiją. Nuo 2015 metų – Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

Ališauskaitė yra tarptautinių konkursų finalininkė ir atrankinių parodų dalyvė: Charlottenborg Spring Exhibition 2019, „Arte Laguna Prize“, „Saatchi Painted Faces“, „Incubarte“. Pirma ir vienintelė iš Lietuvos menininkų įtraukta į leidyklos „Thames & Hudson“ knygą „100 Painters of Tomorrow“ – perspektyviausių šiuo metu kuriančių pasaulio tapytojų šimtuką.

Kūriniai eksponuoti MO muziejaus parodoje „Kodėl taip sunku mylėti?“, kurią kuravo Peter Greenaway`us ir Saskia Boddeke. Taip pat įtraukti į „Lewben Art Foundation“, „Akzo Nobel “, Royal Family Collection of Abu Dhabi kolekcijas.

Menininkė lankėsi tarptautinėse rezidencijose, tokiose kaip „Le Manoir-Centre d'art“ Prancūzijoje, „Internationales Künstlerhause Villa Concordia“ Bamberge, Vokietijoje, „Warehouse 421“, Abu Dhabis, Jungtiniai Arabų Emyratai, Moutheir-Haute-Pierre (Prancūzija).

Nuo 2007 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje bei užsienyje. Menininkės kūryba pristatoma prestižinėse meno mugėse – „Artissima“, „Art Dubai“, „ArtLondon“, „Art Brussel“, „Art Moscow“, „Art International Zurich“, „ArtVilnius“ ir kt.

Ališauskaitės darbai analizuojami ir įtraukiami į meno akademines knygas („Kaukė ir veidas: atvaizdo istorijos aspektai“, 2020 m.). Taip pat apie menininkės kūrybą publikuojami straipsniai tarptautiniuose meno žurnaluose, tokiuose kaip The Art Newspaper, Art MAZ MAG, Echo Gone Wrong, Mojeh, ART MAZE MAGAZINE ir kt.

2015 m. ji tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nare.[1]

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ryškus Kristinos kūrybos bruožas – lakoniškumas. K. Ališauskaitės paveikslai minimalistiškai taupūs: plačios, dažnai tuščios erdvės, kuriose kartais pasirodo vieniši beveidžiai personažai. Kiekviena kompozicija – tarsi atsitiktinis istorijos fragmentas, kadras iš kino juostos, kuomet pasakojimas trumpam sustingsta, o po pauzės tęsiasi. Suabstraktinta paveikslų erdvė ir apibendrintai perteikiami objektai primena sapnus, pasąmonėje kylančius vaizdus ir atmintyje teišliekančius miglotus regėtų vietų ir žmonių pavidalus.[2][3]

Menininkė savo asmenines patirtis naudoja kaip medžiagą universalių būsenų analizėms. Nors ir nenaudoja tradicinių archetipinių įvaizdžių, ji pasiekia analogiško rezultato – sužadina kolektyvinę pasąmonę. Nuasmenindama, niveliuodama, fragmentuodama personažus, ji išgrynina ir pagrindiniu personažu paverčia pačią būseną, potyrį, psichologinę situaciją. Svarbia tematine ašimi tampa ir atmintis – miglotų prisiminimų galia veikti esatį ir ateitį.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2013 m. tapo „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininke, publikos prizo laimėtoja.[4]

2013 m. pateko į tarptautinio konkurso „Saatchi Online Showdown Competition – Painted Faces“ laimėtojų dešimtuką.[5][6]

2014 m. skirta LR Kultūros ministerijos Individuali valstybinė stipendija.

2016 m. tapo „Art Lagune Prize 2016“ laimėtoja.

[2]

Asmeninės parodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2017 spalis. Įmanomos tikrovės, The Rooster Gallery, Vilnius, Lietuva [7]
  • 2015 sausis. “REM”, Ron Lang Art galerija (kartu su galerija “Gaidys”), Amsterdamas, Olandija;
  • 2013 gegužė. “Greitieji akių judesiai” – personalinė tapybos darbų paroda, Mobili Galerija Gaidys, Vilnius, Lietuva;
  • 2009 gegužė. “Distancija” – personalinė tapybos darbų paroda. “Mobili Galerija Gaidys”, Vilnius, Lietuva;

[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lietuvos dailininkų sąjunga. Kristina Ališauskaitė. http://www.ldsajunga.lt/Nariai-27851-Kristina_Alisauskaite
  2. 2,0 2,1 2,2 The Rooster Gallery. Kristina Ališauskaitė. http://www.roostergallery.eu/portfolio/kristinaalisauskaite/ Archyvuota kopija 2017-01-13 iš Wayback Machine projekto.
  3. lzinios.lt. K. Ališauskaitė – kasdien skirtinga tapytoja. 2014 11 08. http://lzinios.lt/lzinios/kultura-ir-pramogos/k-alisauskaite-kasdien-skirtinga-tapytoja/190704 Archyvuota kopija 2018-03-16 iš Wayback Machine projekto.
  4. delfi.lt. Piniginėmis premijomis apdovanoti konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininkai. 2013 11 22.http://www.delfi.lt/veidai/kultura/piniginemis-premijomis-apdovanoti-konkurso-jaunojo-tapytojo-prizas-finalininkai.d?id=63349760
  5. Londoniete.lt. Tarp geriausių pasaulio menininkų – ir lietuvė. 2013 11 20. http://www.londoniete.lt/zmones/tarp-geriausiu-pasaulio-menininku-ir-lietuve/2154 Archyvuota kopija 2016-03-28 iš Wayback Machine projekto.
  6. artnews.lt. Tapytoja Kristina Ališauskaitė – Saatchionline konkurso nugalėtojų sąraše. 2013 11 18 http://artnews.lt/tapytoja-kristina-alisauskaite-saatchionline-konkurso-nugaletoju-sarase-21745
  7. 7md. Kristinos Ališauskaitės paroda „Įmanomos tikrovės / Realities in the making”. https://www.7md.lt/daile/2017-10-06/-Kristinos-Alisauskaites-paroda-Imanomos-tikroves---Realities-in-the-making