Krasniburas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Krasniburas
lenk. Krasnybór
Koplyčia Krasniburo kaimo kapinėse
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Lenkijos vėliava Lenkija
Vaivadija Palenkės vaivadija Palenkės vaivadija
Apskritis Augustavo apskritis
Valsčius Štabino valsčius
Gyventojų (2006) 55
Pašto kodas PL 16-310
Vikiteka Krasniburas

Krasniburas (lenk. Krasnybór) – kaimas Lenkijos šiaurės rytuose, Štabino valsčiuje, Augustavo apskrityje, Palenkės vaivadijoje. Kaimas yra apie 8 km į šiaurės rytus nuo Štabino, 21 km į pietryčius nuo Augustavo ir 68 km į šiaurę nuo vaivadijos centro Balstogės.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo VIII a. pr. m. e. iki XIX a. šioje teritorijoje gyveno lietuviams artima baltų gentis – jotvingiai. Nuo XIII-XIV a. iki 1795 m. kaimas priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei. 1911-1914 m. kaime kunigu dirbo Jurgis Masionis. Pagal 1920 m. liepos 12 d. Lietuvos ir Tarybų Rusijos taikos sutartį kaimas buvo priskirtas Lietuvos Respublikai. 1975-1998 m. priklausė Suvalkų vaivadijai.

Paminklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaime yra dvi istorinės bažnyčios, iš kurių viena, kaip manoma pastatyta XVI a. antroje pusėje. Švenčiausiosios Mergelės Marijos Apreiškimo bažnyčia yra seniausia religinė šventovė Suvalkų regione. Bažnyčios architektūra yra įvairių stilių derinys: vėlyvojo renesanso, gotikos, stačiatikių viduramžių statybos elementai. Pastatyta kryžiaus formos su užapvalintais į trilapį panašiais galais. Pats vertingiausias bažnyčios turtas yra garsus, kaip manoma stebuklingas aliejinės tapybos Madona su kūdikiu paveikslas. Jis nutapytas XVII a. antroje pusėje ir, pasak legendos, negali būti kopijuojamas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]