Korkatų dinastija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kašmyro istorija
Gandharos istorija
Gonandų dinastija
Korkatų dinastija
Utpalių dinastija
Loharų dinastija
Šamasudinų dinastija
Mogolų dinastija
Duranių dinastija
Sikhų imperija
Džamu-Kašmyro karalystė
Kašmyro konfliktas

Korkatų dinastija - dinastija, valdžiusi Kašmyro valstybę VIII a. pradžioje - 856 m. Ši dinastija laikoma Kašmyro aukso amžiumi, kuomet klestėjo kultūra ir mokslas, o valstybė buvo pasiekusi didžiausią ekspansiją.

Ją 856 m. pakeitė Utpalių dinastija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki Korkatų Kašmyrą valdė Gonandų dinastija.

Žymiausias Korkatų valdovas buvo Lalitaditja Muktapidas (724-761), dar vadinamas Kašmyro Samudragupta. Istorikai jam priskiria daugybes užkariavimų, apėmusių visą Šiaurės Indiją, dalį Tibeto, Irano. Teisybė, dauguma tų užkariavimų buvo trumpalaikiai, tačiau šiaip ar taip, tuo metu Kašmyras labai išsiplėtė, jo dėka iš Sindho buvo išvyti arabai.

Vėliau Šiaurės Indijoje Lalitaditją pakeitė naujas užkariautojas - Dharmapala iš Bengalijos Palų dinastijos, tačiau šiaurėje Kašmyras teritorijas išlaikė, valdydamas dalį Tibeto.

Po Lalitaditjos anūko Džajatidos mirties, IX a. pradžioje šalį ištiko krizė. Šiaurės Indijoje įsigalėjus Palams, stiprėjant Tibetui, Kašmyras neteko visų užimtų teritorijų, vėl apsiribodamas tik Kašmyro slėniu. Prasidėjo ekonominis ir kultūrinis nuosmukis.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiųjų korkatų laikais šalies kultūra labai klestėjo. Čia buvo pastatyti garsiausi architektūros kūriniai, vėliau tapę pavyzdžiu kitų dinastijų architektams. Pats garsiausias kūrinys yra Martando šventykla. Dėl sudėtingos krašto istorijos šiuos laikus pasiekė tik griuvėsiai, tačiau labai daug specialistų ja žavisi kaip vienu tobuliausių Pietų Azijos kūrinių.