Konduktorius (laivynas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Konduktorius (rus. кондуктор, iš pranc. conducteur 'vadovaujantis veiklai, lydintysis', iš lot. conductor) – Rusijos imperijos karinio jūrų laivyno karinis laipsnis, kurį suteikdavo puskarininkiams specialistams, ištarnavusiems tam tikrą laiko tarpsnį ir išlaikiusiems nustatytą egzaminą.

Kaip išimtis šis laipsniais kartais būdavo suteikiamas žemutinių laipsnių jūrininkams, neturėjusiems puskarininkių laipsnių. Iki XIX a. vidurio konduktoriaus laipsnis būdavo suteikiamas tik puskarininkiams iš laivyno šturmanų, laivų inžinierių ir jūrų statybų inžinierių korpusų. XIX a. antroje pusėje šį laipsnį ėmė suteikti ir laivų bei kranto tarnybų puskarininkiams, turėjusiems pagrindines laivyno specialybes – minininkams, mašinistams, vairininkams, signalininkams, tolimatininkams, artileristams, kūrikams, triumų jūrininkams ir t. t.

Konduktoriai buvo artimiausi karininkų padėjėjai, jiems būdavo pavesta mokyti žemutinių laipsnių jūrininkus specialybės dalykų. Laivo konduktoriams vadovaudavo vyresnysis bocmanas. Konduktoriai laivyne turėjo privilegijų – turėjo atskirą kajutkompaniją, gaudavo didesnę algą (pvz., buvo skiriamos pašalpos vaikų auklėjimui), gaudavo nemokamą gydymą ir mokamas atostogas ir t. t.

Už nuopelnus konduktoriai galėdavo gauti aukštesnius laipsnius ir tapti karininkais.

Pagal Rusijos imperijos ginkluotosiose pajėgose galiojusias taisykles į konduktorius kreipdavosi Господин кондуктор ('ponas konduktoriau').

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Konduktoriai Rusijos kariniame laivyne atsirado 1798 m., pradžioje jie buvo Kronštato kanalo inžinerinio personalo dalis.

XIX a. konduktorius rengė specialios mokymo įstaigos:

  • 1827–1856 m. konduktorius rengė Mokomasis jūrų darbinis ekipažas (rus. Учебный морской рабочий экипаж).
  • 1856–1872 m. – Jūrų ministerijai priklausiusi Inžinerinė ir artilerijos mokykla. Baigdami laikydavo egzaminą ir buvo skiriami į laisvus etatus tokiuose specialistų korpusuose kaip laivų inžinieriai, jūsų statybų inžinieriai, inžinieriai mechanikai.
  • Šturmanų konduktorių mokymo įstaigos:
    • 1827–1856 m. – Pirmasis šturmanų pusekipažis,
    • iki 1862 m. – Juodosios jūros šturmanų kuopa,
    • 1856–1872 m. – Šturmanų mokykla. Visas šias institucijas baigdami laikydavo egzaminą ir buvo skiriami laivyno šturmanais.

Sėkmingai baigę absolventai gaudavo konduktoriaus laipsnį, kuris buvo dviejų lygių:

Konduktoriai buvo įvairių profilių specialistai ir turėjo galimybę išsitarnauti karininko laipsnį.

1860 m. kovo 22 d. Jūrų ministerijos įsakymu Nr. 34 jūrų artilerijos, laivyno šturmanų, laivų inžinierių ir inžinierių mechanikų korpusuose buvo įsteigtas konduktoriaus laipsnis, kurį gaudavo specialiųjų mokyklų absolventai. Jie prarado teisę išsyk gauti karininko laipsnį. Buvo numatyta, kad konduktoriai turėjo 2 metus atitarnauti kaip konduktoriai, tik tada galėjo laikyti egzaminą karininko laipsniui.

1872 m. birželio 17 d. Jūrų ministerijos įsakymu Nr. 81 visos specialiosios Jūsų ministerijos mokymo įstaigos buvo sujungtos į Techninę mokyklą, kuri rengė konduktorius. 1882 m. balandžio 18 d. Jūrų ministerijos įsakymu Nr. 43 konduktoriaus laipsnis buvo panaikintas. Baigę jūrų žinybos Techninę mokyklą absolventai gaudavo teisę tapti praporščikais.

1894 m. birželio 19 d. Jūrų ministerijos įsakymu Nr. 72 buvo įvestas jūrų žinybos techninės mokyklos statutas, pagal kurį vyresniųjų kursų kursantai gaudavo konduktoriaus laipsnį (1894–1896 m.).

1894 m. liepos 9 d. Jūrų ministerijos įsakymu Nr. 81 buvo patvirtintas Laivyno vyresniųjų bocmanų ir konduktorių nuostatas (Положение о старших боцманах и кондукторах флота), pagal kurį laivyne buvo įsteigti vyresniųjų bocmanų ir artilerijos, minų, mašinų konduktorių laipsniai, kuriuos galėjo užsitarnauti liktiniai jūrininkai.

1902 m. rugpjūčio 3 d. Jūrų ministerijos įsakymu Nr. 141 buvo patvirtintas Laivyno konduktorių nuostatas (Положение о кондукторах флота), kuris žymiai praplėtė konduktorių laipsnio suteikimo rėmus. Konduktoriams buvo priskirti:

  • vyresnieji bocmanai, vyresnieji kranto bocmanai,
  • artilerijos, minų, vairininkų, signalininkų, mašinų, minų ir mašinų konduktoriai,
  • škiperiai,
  • vyresnieji bataleriai,
  • vyresnieji minų ir artilerijos saugotojai (старшие минно-артиллерийские содержатели), vyresnieji mašinų saugotojai,
  • vyresnieji felčeriai.

Didžiuosiuose laivuose vyresnieji bocmanai buvo laivų vyresniųjų karininkų padėjėjai, jie buvo vyriausi iš visų laivo konduktorių.

1910 m. balandžio 12 d. Jūrų ministerijos įsakymais Nr. 85 ir 86 buvo įvesti nauji triumų, kūrikų, elektrikų, galvanerių, telegrafistų konduktorių laipsniai. 1911 m. kovo 3 d. įsakymu Nr. 61 buvo įvestas signalininkų-tolimatininkų konduktoriaus laipsnis.

Konduktorių tarnavimo trukmė galėjo siekti 25 metus.

1917 m. konduktorių laipsnis buvo panaikintas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]