Koncertas smuikui (Mendelsonas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koncertas smuikui e-moll (op. Nr. 64) – vokiečių romantinės muzikos kompozitoriaus F. Mendelsono (1809–1847) koncertas smuikui, parašytas 1844 metais. Tai vienas iš žinomiausių F. Mendelsono kūrinių ir vienas iš populiariausių koncertų smuikui.

Apie koncertą smuikui F. Mendelsonas pirmą kartą užsiminė laiške smuikininkui Ferdinandui Davidui, tuo metu Leipcigo Gėvendhauzo orkestro koncertmeisteriui, 1838 metais. Tačiau dėl intensyvios koncertinės veiklos jam koncertą pavyko užbaigti tik 1844 m. F. Mendelsonas su F. Davidu buvo pažįstami nuo jaunystės. Kai 1835 m. F. Mendelsonas buvo paskirtas Leipcigo Gėvendhauzo orkestro dirigentu, vienas jo pirmųjų rūpesčių buvo pasikviesti į orkestrą F. Davidą, kuris tuo metu buvo vienas iš labiausiai pripažintų smuiko virtuozų. Dėl koncerto kompozitorius daug kartų laiškais konsultavosi su smuikininku.

Koncerto premjera įvyko 1845 m. kovo 13 d. Leipcige. Smuiko solo partiją atliko Ferdinandas Davidas ir Gėvendhauzo orkestrui dirigavo F. Mendelsono asistentas, danų kompozitorius Nilsas Gadė, nes pats F. Mendelsonas tuo metu buvo susirgęs. Tais pačiais metais koncertas išleistas Breitkopfo ir Hartelio Leipcige, dedikuotas F. Davidui. Jame F. Mendelsonas visiškai atsisakė pauzių tarp koncerto dalių, kas tuo metu buvo labai neįprasta. Taip pat jis parašė visą smuiko kadencijos partiją, nors paprastai kompozitoriai suteikdavo laisvės solo atlikėjui. Kūrinio autorinis rankraštis yra Jogailos bibliotekoje Krokuvoje. Koncertas yra vienas iš dažniausiai atliekamų koncertų smuikui klasikiniame repertuare. Aukštai vertinamas dėl melodijinės pirmosios dalies ir virtuoziškos, nuotaikingos pabaigos.

Koncerto dalys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

F. Mendelsono „Koncertas smuikui“ skirtas atlikti smuiku su orkestro pritarimu, parašytas e-moll (minoro) tonacijoje ir sudarytas iš trijų dalių:

  1. Allegro molto appassionato.
  2. Andante - Allegretto non troppo.
  3. Allegro molto vivace.

Koncerto dalys atliekamos be pauzių tarp jų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]