Komodoras (Karališkasis laivynas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Komodoro skiriamieji ženklai
Komodoro platusis vimpelas

Komodoras (angl. commodore; Cdre) – D. Britanijos Karališkojo laivyno karininko laipsnis, aukštesnis už kapitono, žemesnis už kontradmirolo (angl. rear admiral) laipsnį. NATO rangų kodas OF-6. Ekvivalentiškas armijos brigadininko (angl. brigadier) laipsniui. Atitinka Lietuvos laivyno flotilės admirolo laipsnį.

Skiriamieji ženklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartiniai laivyno komodorų skiriamieji ženklai yra rankovės antsiuvai ties rankogaliu – 45 mm pločio auksinio galiono antsiuvas aplink rankovę ir auksinis 45 mm skersmens žiedas iš 13 mm pločio galiono.[1]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinių komodorų dabartiniai skiriamieji ženklai yra buvę antros klasės komodoro skiriamieji ženklai. Komodoro laipsnis kaip karinis laipsnis Karališkajame laivyne egzistuoja nuo 1997 m. Iki tol tai buvo pareigybė, į kurią skirdavo vyresniuosius kapitonus.[2] Pavyzdžiui, vyriausias eskadrinių minininkų vadas (angl. destroyer) laivyne galėjo turėti titulą angl. Commodore (D)), o vyriausias povandeninių laivų (angl. submarines) vadas galėjo turėti analogišką titulą angl. Commodore (S). Abiem atvejais šis titulas žymėdavo pareigybę, bet ne laipsnį.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • "Naval Service Uniform Regulations" (PDF). Fleet Publications and Graphics Organisation. May 2009.