Kločkos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kločkos (pl: Kłoczko)
Ogončik herbas
Ogončik herbas
Kilmė Kločkos
Pradininkas Jonas Kločka
Laikotarpis XV-XVI a.
Šalys LDK
Dvarai Utenos dvaras

Kločkos (t. p. Klodzkos, lenk. Kłoczko) – kilminga LDK giminė, iškilusi XV a.

Kločkos herbą „Ogończyk“ gavo 1413 metais Horodlėje, kaip ir 46 kitos lietuvių didikų šeimos, pagal Horodlės susitarimus. Ant šalmo – dvi mergiškos Rankos.

Yra išlikusios paminklinės epitafijos Šv. Pranciškaus mažesniųjų brolių konventualų Švč. Mergelės bažnyčoje Vilniuje.

Giminės pradininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Michna Kločka – tik minimas
    • Jonas Michnaitis Kločka
      • Vaitiekus Jonaitis Kločka – nuo 1493 iki 1499 metų valdė Utenos dvarą
        • Motiejus Jonaitis Kločka (kartais Motiejus Jonaitis Vaitiekaitis Kločka) - Motiejus Vaitiekaitis Kločka (Kłoczkowicz) (-1543) - 1532-1542 m. buvo Vitebsko vaivada, Obolcų bei Valkavisko laikytojas, vadintas lenk. Ochmistrzowiczem, 1542-1543 m. buvo Žemaičių seniūnas
        • Albertas Jonaitis Kločka - 1499 m. pavadintas Kauno laikytoju, 1500 m. - seniūnu, t. p. Aleksandro Jogailaičio žmonos Elenos dvare turėjo ochmyster (ochmeyster) pareigas - dvaro magistras. 1492 m. atliko pasiuntinystę į Maskvą, kad pareikalautų atsiteisti už maskvėnų padarytas skriaudas, o 1493 m. – kad sužinotų Maskvos kunigaikščio nusiteikimą dėl dukters Elenos santuokos su Lietuvos kunigaikščiu Aleksandru. 1502 m. – LDK maršalka, Kauno, Belsko seniūnas, karalienės Elenos dvaro viršininkas. Buvo išsiųstas pasiuntiniu į Maskvą derėtis dėl pilių bei abiejų pusių paimtų belaisvių sugrąžinimo ir sąlygų sudaryti amžiną taiką, įskaitant taip pat ir Livoniją. Tą pasiuntinystę atliko 1510 m. Kai, Aleksandrui mirus, Elena tuščiai mėgino sugrįžti į Maskvą, jis su kitais pasirūpino grąžinti ją iš pusiaukelės.