Eksperimentiniai tyrimai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Eksperimentiniai tyrimai (angl. experimental studies arba intervention studies) – tai epidemiologiniai tyrimai, kuriuos atliekant taikomos poveikio priemonės, valdančios rizikos veiksnius ar stabdančios ligos ryškėjimą, ir po to yra vertinamas šių priemonių veiksmingumas. Eksperimentinių tyrimų grupės:

klinikiniai atsitiktinių imčių tyrimai (angl. clinical randomized controlled trial arba randomized controlled trial)
Šiais laikais savotiškas „aukso standartas“ medicinos moksliniuose tyrimuose. Tai yra itin griežtas klinikinis tyrimas, atliekamas pagal specialią metodiką, sudarant atsitiktines imtis (stengiantis, kad jos būtų ir reprezentatyvios). Esminis skirtumas nuo paprasto klinikinio tyrimo yra tai, kad remiamasi atsitiktiniu tiriamųjų imčių sudarymu, t. y. tiriamieji yra suskirstomi į poveikio ir kontrolės grupę pagal visiško atsitiktinumo principą. Be to, dažniausiai palyginamoji (kontrolės) grupė gauna ne aktyviąją medžiagą (pvz., vaistą), bet placebą, kadangi poveikio grupėje aktyvioji medžiaga taip pat paprastai turi tam tikrą placebo poveikį.
eksperimentiniai grupių tyrimai (angl. field trial)
Kai eksperimentinės ir kontrolinės grupės sudaromos iš tam tikrų gyventojų grupių (būtina skirti nuo eksperimentinio bendruomenės tyrimo, kurio tyrimo objektas yra visa bendruomenė).
eksperimentiniai bendruomenės tyrimai (angl. community trial)
Kai poveikio ir kontrolinę grupes sudaro visa bendruomenė, o ne atskiros individų grupės).