Klaipėdos krašto vokiečių ir lietuvių sąjunga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Klaipėdos krašto vokiečių ir lietuvių sąjunga (vok. Deutsch-Litauischer Memellandbund) – Klaipėdos krašto vokiečių revanšistinė organizacija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1919 m. įkurta Berlyne paaiškėjus, kad kraštas bus atskirtas nuo Vokietijos. Steigėjai – Vokietijoje gyvenantys buvę klaipėdiškiai vokiečiai ir jų bendraminčiai. Klaipėdos krašto vokiečių ir lietuvių sąjunga turėjo skyrius Karaliaučiuje ir Tilžėje, palaikė glaudžius ryšius su Klaipėdos krašto kultūros sąjunga.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Klaipėdos krašto vokiečių ir lietuvių sąjungos nariai Vokietijoje rengė mitingus, čia ir Klaipėdos krašte agitavo, kad jis būtų atskirtas nuo Lietuvos ir grąžintas Vokietijai. Sąjungos leidžiamame ir krašte nelegaliai platinamame laikraščio „Das Memelland“ buvo šmeižiami lietuviai, įtikinėjama, kad kraštas bus prijungtas prie Vokietijos. 1933 m. gegužės mėn. sąjunga prisijungė prie Berlyne įsteigto Rytų Prūsijos organizacijų centro – vadinamosios Vokiečių rytų sąjungos (Ostbund). [1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vytautas Šilas. Klaipėdos krašto vokiečių ir lietuvių sąjunga. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. X (Khmerai-Krelle). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 215 psl.