Kinga Göncz

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kinga Gionc
veng. Kinga Göncz
K. Gionc 2007 m.
Gimė 1947 m. lapkričio 8 d. (76 metai)
Budapeštas, Vengrija
Sutuoktinis (-ė) László Benedek
Vaikai 2
Europos parlamento narė
Ėjo pareigas 2009 m. liepos 14 d. – 2014 m. birželio 30 d.
Vengrijos užsienio reikalų ministrė
Ėjo pareigas 2006 m. birželio 9 d. – 2009 m. balandžio 16 d.
Ankstesnis Ferencas Šomodis
Vėlesnis Pėteris Balažas
Veikla psichiatrė, politikė
Partija Vengrijos socialistų partija

Kinga Gionc (veng. Kinga Göncz, g. 1947 m. lapkričio 8 d.) – Vengrijos akademikė, buvusi Vengrijos užsienio reikalų ministrė (2006–2009 m.). 2009 m. ji buvo pirmoji Vengrijos socialistų partijos (MSzP) rinkimų į Europos parlamentą sąraše, o vėliau buvo išrinkta kaip viena iš 22 Vengrijos Europos parlamento narių.

Ankstyvasis gyvenimas ir išsilavinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

K. Gionc gimė 1947 m. lapkričio 8 d. Budapešte, Vengrijoje.[1] Ji yra buvusio Vengrijos prezidento Arpado Gionco, tenisininko Lajošo Gionco sūnaus, duktė. 1972 m. ji baigė Zemelvaiso medicinos universitetą Budapešte. 1978 m. ji įgijo psichiatrės specialybę, o devintojo dešimtmečio antroje pusėje – psichoterapijos specialybę. 2004 m. ji įgijo Europos psichoterapijos asociacijos psichoterapijos diplomą.

Akademinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1972–1978 m. K. Gionc dirbo psichiatre. Po to ji tapo Nacionalinio medicininės reabilitacijos instituto vyresniąja asistente ir dalyvavo kuriant pirmąsias socialinės politikos švietimo programas.

Nuo 1989 m. ji dirbo docente Lorando Etvešo universiteto Sociologijos instituto Socialinės politikos ir socialinio darbo katedroje Budapešte, kur, be kita ko, dėstė bendravimo įgūdžių ugdymą, tarpininkavimą ir organizacijų vystymą. 1994–2002 m. ji buvo „Partners Hungary“ fondo direktore. Ši organizacija yra tarptautinio tinklo „Partners for Democratic Change International“, kurio tikslas – ugdyti kūrybiško konfliktų valdymo kultūrą, demokratijos, derybų ir pokyčių valdymo metodus, narė. K. Gionc dirbo Albanijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje ir buvusioje Jugoslavijoje steigiant socialinių konfliktų prevencijos ir kontrolės centrus.

Nuo 1990 m. ji skaitė paskaitas keliuose universitetuose. 1998–2003 m. ji dėstė išankstinių nuostatų socialinę psichologiją Vidurio Europos universiteto Žmogaus teisių katedroje.

Politinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vengrijos užsienio reikalų ministrė Kinga Gionc (kairėje) ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Vengrijoje Eipril Foli (dešinėje). Budapeštas, 2008 m. gegužės mėn.

2002 m. K. Gionc buvo paskirta Sveikatos, socialinių ir šeimos reikalų ministerijos politine valstybės sekretore, atsakinga už pilietinį koordinavimą. Ji buvo atsakinga už ryšių su valstybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis su socialine politika susijusiomis organizacijomis palaikymo sistemos parengimą, profesionalų vadovavimą Socialinių reikalų įstatymo pakeitimo darbams, vadovavimą Nacionalinei pagyvenusių ir senų žmonių tarybai, Socialinei tarybai, Nacionalinei neįgaliųjų reikalų tarybai ir ministerijos Trišalei interesų derinimo tarybai.

Nuo 2004 m. ji buvo lygių galimybių ministrė be portfelio, atsakinga už neįgaliuosius, romus, moterų ir vyrų lygias galimybes, bendradarbiavimą su nevyriausybinėmis organizacijomis ir kovos su skurdu ir segregacija koordinavimą.

2004–2006 m. ji buvo ministro pirmininko Ferenco Diurčanio kabineto jaunimo, šeimos, socialinių reikalų ir lygių galimybių ministrė. Eidama šias pareigas ji buvo atsakinga ne tik už sritis, kurioms vadovavo kaip lygių galimybių ministrė be portfelio, bet ir už gerovės sistemos, paramos šeimai, vaikų ir jaunimo globos, pagyvenusių žmonių ir pensijų, narkotikų ir vartotojų apsaugos sritis.

2006–2009 m. ji ėjo užsienio reikalų ministrės pareigas.

Europos parlamento narė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po 2009 m. Europos parlamento rinkimų K. Gionc tapo Europos parlamento nare.[2] Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos narė, ji buvo Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja. 2010–2012 m. ji taip pat buvo Specialiojo komiteto politiniams iššūkiams ir biudžeto ištekliams, reikalingiems tvariai Europos Sąjungai po 2013 m., spręsti narė.

Be to, kad dirbo komitetuose, K. Gionc buvo Parlamento delegacijos ryšiams su Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Serbija, Juodkalnija ir Kosovu narė.

Gyvenimas po politikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. lapkritį JT Generalinis sekretorius Ban Ki Munas paskyrė K. Gionc į Aukšto lygio ekspertų grupę vaistų prieinamumo klausimais, kuriai kartu pirmininkavo buvusi Šveicarijos prezidentė Rut Dreifus ir buvęs Botsvanos prezidentas Festus Mogae.[3]

Be to, K. Gionc yra Džordžo Sorošo Atviros visuomenės fondo romų programų patariamosios valdybos pirmininkė.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laisvai kalbanti angliškai ir vokiškai K. Gionc yra ištekėjusi, dviejų suaugusių vaikų motina ir keturių berniukų močiutė.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „GÖNCZ Kinga“. Socialists & Democrats. Nuoroda tikrinta 2023-01-07.
  2. „MSZP/Göncz Kinga“. Suarchyvuotas originalas 2010-05-30. Nuoroda tikrinta 2023-01-07.
  3. „Secretary-General Appoints Two Former Presidents, 14 Others as Members of High-Level Panel on Access to Medicines“. Jungtinių Tautų Organizacija. 2015-11-19.
Politinis postas
Prieš tai:
Ferencas Diurčanis
Vengrijos vaikų, jaunimo ir lygių galimybių ministrė
2004–2006
Po to:
Ministerija išformuota
Prieš tai:
Ferencas Šomodis
Vengrijos užsienio reikalų ministrė
2006–2009
Po to:
Pėteris Balažas