Kinų kvartalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šiaurinis įėjimas į Sidnėjaus kinų kvartalą, Australija
Montrealio kinų kvartalas, Kanada
Kinų kvartalas Mančesteryje, Jungtinė Karalystė

Kinų kvartalas – miesto vietovė, kurioje gyvena didelis skaičius kinų. Šis terminas taikomas tik šalims, kuriose kinai sudaro tautinę mažumą (t. y. ne Kinija, Taivanas, Singapūras). Daugiausia kinų kvartalų yra Rytų Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Australijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Anksčiau kinų kvartalai buvo kažkas panašaus į etninius getus, nemėgstamus ne kinų tautybei priklausančios miesto daugumos, kuriuose gyvendavo „neasimiliuoti užsieniečiai“. Dabar šios vietovės jau yra daugiau komerciniai ir turizmo centrai. Konkretaus miesto kinų kilmės gyventojų dauguma nebūtinai gyvena kinų kvartale. Taip pat, anksčiau jie dažnai būdavo siejami su dideliu nusikalstamumu, tongais, narkotikų prekyba ir tvarkos trūkumu, todėl bendrai vertinami neigiamai. Šiuo metu nemažai valstybių (Vokietija, Nyderlandai ir kt.) ne tik toleruoja, bet ir skatina kinų kvartalų kūrimąsi, padeda suplanuoti vietą ir panašiai, kadangi tai pritraukia turistų ir yra naudinga ekonomiškai. Kai kuriose šalyse (Italija, Airija) kinų kvartalų kūrimąsi vis dar stabdo nacionalistinis visuomenės požiūris.

Dalis kinų kvartalų jau turi ilgą istoriją, pavyzdžiui, Nagasakio mieste Japonijoje esantis Shinchimachi – beveik trijų šimtmečių senumo. Seniausias ne Azijos šalyse esantis kinų kvartalas yra įkurtas 1854 m. Melburne (Australija). Už jį senesnis buvo San Fransiske, tačiau jis neturi tęstinumo, nes buvo sugriautas žemės drebėjimų ir vėliau atstatytas iš naujo.

Daugumai kinų kvartalų būdingi kinų restoranai, įėjimą į kvartalą žymintis payfang – raudona arka, kiniškų prekių ir siuvenyrų parduotuvėlės, religinių ir laidojimo prekių parduotuvės, filmų ir knygų kinų kalba parduotuvės. Dažnai pasitaiko žuvų ir kitų jūros gėrybių turgus. Bene visuose paplitusi gatvės prekyba – dažniausiai vaisių, laikraščių, siuvenyrų. Daugumoje pasaulio kinų kvartalų svarbus elementas yra bent viena stambesnė kinams priklausanti įmonė. Ji dažnai padeda naujai atvykusiems imigrantams.

Kinų naujųjų metų šventės proga šiuose kvartaluose dažnai vyksta festivaliai ir eitynės.

Didžiausias pasaulyje kinų kvartalas yra Manhetene (Niujorkas). 1980 m. jis gyventojų skaičiumi pralenkė iki tol didžiausiu laikytą San Fransisko kinų kvartalą.