Kilimo mazgo heliocentrinė ilguma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
Didėjančio mazgo ilguma.

Kilimo mazgo ilguma (☊ arba Ω) yra vienas iš orbitinių elementų, naudojamų apsakyti objekto orbitai kosminėje erdvėje. Tai kampas nuo atskaitos krypties, vadinamos ilgumos pradžia, iki Kilimo mazgo ilgumos, kai matuojama atskaitos plokštumoje.[1] Kilimo mazgas yra taškas, kuriame objekto orbita kerta atskaitos plokštumą. Paprastai naudojamos atskaitos plokštumos ir ilgumos pradžios yra:

  • Geocentrinei orbitai, Žemės pusiaujas naudojamas, kaip atskaitos plokštuma ir pavasario lygiadienio taškas kaip ilgumos pradžia. Kampas matuojamas į rytus (arba, žiūrint iš šiaurės ašigalio, prieš laikrodžio rodyklę).
  • Heliocentrinei orbitai, ekliptika kaip atskaitos plokštuma ir pavasario lygiadienio taškas kaip ilgumos pradžia. Kampas matuojamas prieš laikrodžio rodyklę (žiūrint iš ekliptikos šiaurės).
  • orbitai už Saulės sistemos ribų, plokštuma, kuri liečia dangaus sferą dominančioje vietoje (vadinama dangaus plokštuma ), naudojama, kaip atskaitos plokštuma, ir statmena projekcija stebėtojo kryptimi į šiaurinį dangaus polių, kaip ilgumos pradžia. Kampas matuojamas į rytus (arba, kaip mato stebėtojas, prieš laikrodžio rodyklę) žiūrint iš šiaurės į mazgą.[2] , pp.   40, 72, 137;   [3] , sk. 17.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Parameters Describing Elliptical Orbits, web page, accessed May 17, 2007.
  2. The Binary Stars, R. G. Aitken, New York: Semi-Centennial Publications of the University of California, 1918.
  3. Celestial Mechanics, Jeremy B. Tatum, on line, accessed May 17, 2007.