Kiaušinio trynio atskyriklis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kiaušinio atskyriklis

Kiaušinio trynio atskyriklis – įrankis, naudojamas kiaušinio tryniui nuo baltymo atskirti. Vienas paprasčiausių atskyriklių savo forma panašus į gilų šaukštą su siauromis kiaurymėmis dugne, su uždėjimo krašteliu pastatymui ant baltymų surinkimo indo ir rankenėle. Gaminamas iš plastiko, nerūdijančio plieno, stiklo.

Naudojimo sritys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausiai jis praverčia virtuvėje, kai ruošiamiems patiekalams bei kepiniams pagaminti yra reikalingi tik kiaušinių tryniai ar baltymai. Gali būti naudingas ir kitose srityse, kai reikalingos atskiros kiaušinio dalys: medicinoje ir veterinarijoje (mitybinėms terpėms bei farmaciniams preparatams gaminti), kosmetikoje (kremams ir tepalams gaminti), poligrafijoje, dailėje ir kt.[1]

Kiaušinio atskyrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vištos kiaušinyje trynys sudaro iki 1/3, o baltymas užima apie 2/3 viso kiaušinio masės. Šviežio kiaušinio trynys yra apvalus, padengtas plona elastinga plėvele, su skystu kiaušinio baltymu jungiamas saiteliais. Sumuštą kiaušinį išpylus į atskyriklį, baltymas išbėga per kiaurymes, o trynys pasilieka nepažeistas. Kiaušiniui senstant apsauginė plėvelė praranda savo elastingumą, todėl trynį lengviau pažeisti.

Kiaušinį galima atskirti ir įsiurbimo būdu, naudojant sugniaužiamą silikoninį atskyriklį. Įmušus kiaušinį į dubenį, suspausto atskyriklio anga pridedama prie kiaušinio trynio ir atleidžiama. Tokiu būdu kiaušinio trynys įsiurbiamas į atskyriklio vidų. Jo kakliukas yra pakankamo pločio, kad per jį pralįstų trynys, o minkštos sienelės nepažeidžia elastingos trynio plėvelės. Šiuo atveju galima išsiversti ir su įprastu plastikiniu buteliu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]