Kazanės gimnazija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kazanės gimnazija
[[Vaizdas:{{{emblema}}}|Kazanės gimnazija herbas|center|100px]]
Kazanės gimnazija
Adresas Kazanė
Direktorius(-ė) {{{direktorė}}}
Mokinių skaičius {{{skaičius}}}
Įkūrimo data 1759 m.
Uždarymo data 1917 m.
Išleista laidų {{{laidos}}}
Pedagogų skaičius {{{darbuotojai}}}
Gimnazijos pastato brėžiniai XIX a. pirmoje pusėje.

Pirmoji Imperatoriškoji Kazanės gimnazija (rus. Первая Императорская Казанская гимназия) – dieninė bendrojo lavinimo vidurinė mokykla, veikusi Rusijos Imperijos Kazanės mieste.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkurta 1759 m. Rusijos imperatorės Jelizavetos įsaku, tai pirmoji gimnazija Rusijos provincijoje. Jos direktoriumi buvo paskirtas poetas Michailas Veriovkinas (1732–1795), vėliau išrinktas Rusijos Mokslų akademijos nariu–korespondentu. 1789 m. pagal architekto F. Jemeljanovo projektą pastatytas gimnazijos pastatas. Kilmingųjų ir įvairios kilmės vaikai buvo mokomi atskirai. Buvo dėstomos ir arabų bei kitos Rytų kalbos. Nuo 1769 m. mokoma vietos totorių kalba (daug metų jos mokė Chalfinų dinastija, kurios atstovai parašė ir pirmuosius totoriškus vadovėlius). Išlaikę gimnazijos baigiamuosius egzaminus iškart buvo priimami į Kazanės universitetą. 1859 m. šiai mokymo įstaigai vienintelei visoje Rusijoje buvo suteiktas Imperatoriškosios gimnazijos titulas.

Tarp gimnazistų būta iškilių asmenybių: tai poetas ir valstybės veikėjas Gavrilas Deržavinas, istorikas Nikolajus Lichačiovas, rašytojas ir visuomenės veikėjas Sergejus Aksakovas, matematikas Nikolajus Lobačevskis, astronomas Ivanas Simonovas, chemikai Aleksandras Arbuzovas ir Aleksandras Butlerovas bei kt. Įvairių aplinkybių nublokšti į Kazanę, šią gimnaziją lankė ir lietuviai: būsimas diplomatas Leopoldas Dymša, vėliau tapęs karininku Viktoras Vilkutaitis, būsimas teisininkas Gabrielius Liutkevičius. Eksternu egzaminus laikė žinomi rašytojai ir visuomenės veikėjai Liudas Gira, Vincas Krėvė-Mickevičius.

Kazanės gimnazija uždaryta 1917 m., pastatas perduoti Kazanės universitetui. 1939–1941 m. atlikta rekonstrukcija, stipriai pakeitusi pastato išvaizdą. Dabartiniu metu jame įsikūręs Kazanės technikos universitetas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]