Lošimo kauliukas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kauliukai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Besiridenantys kauliukai
Vaidmenų žaidimų kauliukai

Žaidimų ar lošimų kauliukai – daugiasieniai objektai, ridenami ranka atsitiktinio sveiko skaičiaus išridenimui. Žinomiausi yra šešetainiai kauliukai (kubai), generuojantys sveikus skaičius nuo 1 iki 6.

Bendru atveju – tai daugiasieniai objektai, kurių kiekviena sienelė yra pažymėta tam tikru simboliu, naudojami atsitiktinio rezultato generavimui.

Įprasti kauliukai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įprasti kauliukai yra šešetainiai. Tai nedideli (1-2 cm kraštinėmis) kubai (taisyklingi šešiasieniai), kurių kiekviena sienelė pažymėta nuo 1 iki 6, dažniausiai žymint taškais. Paprastai skaičiai išdėstomi taip, kad priešingų sienelių skaičių suma būtų 7.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paschier Joostens, De Alea, 1642

Tikėtina, kad kauliukai išsivystė iš riešikaulių, kurių forma panaši į tetraedro. Tai, kad kauliukai naudoti jau labai senai, įrodo radiniai įvairių laikotarpių kapavietėse, pagal kapavietes galima spręsti, kad kauliukai – azijietiškos kilmės.

Kauliukai minimi Indiškame žaidime Rig - veda, žaidimas dviem ar trim kauliukais buvo populiarus Graikijoje, tokie žaidimai buvo svarbi Romėnų švenčių dalis, nors paprastai buvo draudžiami. Viduramžiais kauliukai buvo populiarūs tarp riterių, egzistavo žaidėjų gildijos bei mokyklos.

Kauliukai iki šių laikų išliko populiarūs Japonijoje, Kinijoje, Korėjoje, Indijoje, kitose Azijos šalyse.

Sukčiavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Norint įtakoti kauliuko ridenimą, į kauliukus kartais dedama švino ar kitos sunkinančios medžiagos, kuri lemia, kad tam tikra pusė krenta dažniau. Kitas įmanomas sukčiavimo variantas – vienas briaunas šiek tiek užapvalinti, kitas nusmailinti. Lošimo namuose naudojami kauliukai dažnai būna permatomi, kad sunkiau būtų sukčiauti.

Šešiasieniai kauliukai su kitais žymėjimais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažnai naudojami ne įprasti nuo vieneto iki šešeto sužymėti kauliukai, bet kitokie žymėjimai, pavyzdžiui:

  • spalvoti kauliukai (kiekviena sienelė pažymėta kita spalva)
  • Pokerio kauliukai, kur sienelės sužymėtos kortų simboliais (9, 10, J, Q, K, A)
  • kauliukai su raidėmis
  • Backgamono kauliukai (2, 4, 8, 16, 32, 64)
  • Blood Bowl bloko kauliukai

Ne šešetainiai kauliukai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiasieniai kauliukai turi daugiau ar mažiau nei 6 sieneles. Anksčiau naudoti tik žiniuonių ir kitose okultistų praktikose, bet vėliau išpopuliarėjo stalo žaidimuose, renkamų kortų žaidimuose, vaidmenų žaidimuose. Kai kuriose senovės kultūrose taip pat buvo naudojami daugiasieniai kauliukai – yra išlikusių dvidešimtsienių kauliukų iš senovės Romos laikų. Kauliukai paprastai gaminami iš plastiko, sienelės žymimos skaičiais, o ne taškais. Siekiant atskirti 6 nuo 9, prie šių skaičių dešinėje apačioje rašomas taškas ar šie skaičiai pabraukiami.

Paprastai daugiasieniai kauliukai žymimi rašant d raidę (angliško žodžio dice (kauliukas) trumpinį) ir sienelių skaičių: d6 – šešetainis (šešiasienis), d10 – dešimtainis (dešimtsienis) ir t. t. Dažniau naudojami taisyklingos figūros – su 4, 6, 8, 12 ar 20 sienelių, tačiau kartais naudojamos ir netaisyklingos – su 10, 30, 100.

Dažnai vietoje nepatogaus šimtasienio, dar vadinamo procentinio, kauliuko naudojami du skirtingų spalvų dešimtainiai kauliukai. Ant vieno kauliuko iškritęs skaičius padauginamas iš 10 ir prie jo pridedamas kitu kauliuku išridentas skaičius.

Vienas dažniausių kauliukų rinkinių, naudojamų vaidmenų žaidimuose, variantas būna sudarytas iš 4-, 6-, 8-, 10-, 12- ir 20-tainio kauliukų. Kartais tokiame rinkinyje būna dar papildomas dešimtainis kauliukas, kuris kartu su paprastu dešimtainiu kauliuku sudaro procentinius kauliukus, žymimus d% ar d100.