Kaukazo Emyratas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kaukazo Emyratas
Kaukazo Emyrato vėliava
Veikla Nuo 2007 m. spalio 31 d.
Ideologija
Vadovas Magomedas Suleimanovas
Būstinė Šiaurės Kaukazas
Veiklos teritorija Rusija
Susikūrė iš Ičkerijos čečėnų respublikos
Sąjungininkai Al-Qaeda
Talibanas
Priešininkai Rusija Rusijos Federacija
Kaukazo Emyratas

Kaukazo Emyratas (čeč. Имарат Кавказ, Imarat Kavkaz, rus. Кавказский Эмират) – Rusijos Federacijai priklausančiame Šiaurės Kaukaze veikiančių radikaliųjų separatistų paskelbta virtuali musulmonų valstybė. Kaukazo Emyratas – tai islamistinės, šariato pagrindu valdomos valstybės koncepcija regione. Ji buvo paskelbta 2007 m., autorius – susikūrusios nepripažintos Ičkerijos čečėnų respublikos prezidentas Doku Umarovas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaukazo Emyratas paskelbtas Ičkerijos-Rusijos konflikto pasėkoje, nepavykus pasiekti Ičkerijos valstybės diplomatinio pripažinimo, ir kuomet didelė dalis ginkluotų čečėnų dalinių pakriko. Kariniai veiksmai buvo peržengę Čečėnijos sienas, ir nuo tol prasidėjo nuolatiniai susirėmimai tarp partizanų ir Rusijos federalinės kariuomenės, OMON bei FSB dalinių Ingušijoje, Dagestane, Kabardos Balkarijos respublikose. Ingušijoje itin smarkūs susirėmimai ir gerai organizuoti partizanų reidai vykdavo 20032007 m. Didesni ar mažesni susišaudymai Šiaurės Kaukazo respublikose vyko kasdien. Tokios kovos turi gilias istorines šaknis – dar 18301863 m. šiame regione virė aršios čečėnų, ingušų, avarų, lezginų bei kitų tautų atstovų kovos su carinės Rusijos kariuomene. Šioms kovoms ilgą laiką vadovavo legendinis vadas Šamilis. Šiaurės Kaukazo tautų istorijoje XVIII a. ir vėliau egzistavo nepriklausomi imamatai.

D. Umarovas 20012002 ragino pradėti globalinį džihadą ir buvo prisiėmęs atsakomybę už virtinę kruvinų išpuolių. Autoritetingas karo vadas konfliktavo su kai kuriais jo valdžios nepripažįstančiais karo vadais ir Vakaruose gyvenančiais žymaus čečėnų lyderio Achmedo Zakajevo šalininkais. Kremliui pavaldus Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas yra pareiškęs: „Žinau, kad jėgos struktūrų pareigūnai ieško šio banditų vado. Ir šios paieškos tęsis tol, kol Umarovas bus pagautas arba likviduotas.“ Sukilėliai apie emyro D. Umarovo žūtį, paskelbę ji kankiniu, pranešė 2014 m. kovą.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Emyratas yra sukurtas, siekiant pagyvinti islamistinį pogrindį Šiaurės Kaukaze ir plėsti pasipriešinimą ne tik Čečėnijoje, bet ir Dagestane, Ingušijoje, Kabardos Balkarijoje, Karačajų Čerkesijoje, dalyje Stavropolio krašto ir Šiaurės Osetijos. Emyratą sudaro šešios provincijos (vilajatai): Čečėnija (Nochčijčo), Ingušija ir Šiaurės Osetija (Gjalgjaičo), Adygėja ir pietinė Krasnodaro regiono dalis (Čerkesija), Dagestanas, bendras Kabardos, Balkaro ir Karačajų vilajatas, Nogajaus stepės vilajatas (šiaurinė Krasnodaro regiono dalis ir Stavropolio regionas). Skirtingos gyventojų grupės, susijungusios į besislapstančias mobilias ginkluotas grupes, tęsia partizaninį karą prieš federalinę kariuomenę. Emyrato ideologinis pasipriešinimo pagrindas – salafija (vahabizmas) ir gazavatas (Kaukazo musulmonų šventasis karas, džihadas).

2010 m. vasario 8 d. Rusijos Aukščiausiasis Teismas generalinės prokuratūros teikimu uždraudė Kaukazo Emyrato veiklą Rusijos teritorijoje ir pripažino jį teroristiniu. 2011 m. JAV paskelbė Emyratą teroristine organizacija, Jungtinės Tautos priskyrė Emyratą prie grupių, susijusių su „Al Qaeda“.

Pagrindinis Emyrato informacinio karo įrankis – nuo 1999 m. veikianti internetinė svetainė Kavkaz Center, kuriame informacija pateikiama rusų, anglų, ukrainiečių, arabų, turkų kalbomis. Šį tinklalapį Rusijos valdžia ne kartą bandė uždrausti. Emyrato vadų nuomone, daugelio mažų musulmoniškų tautų gynybinė sąjunga turėtų būti pagrįsta šariato teise, kuri ignoruoja tautiškumą ir vienija žmones tikėjimo bei jo tradicijų pagrindu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]